fbpx
 6 Adımda EB3 Programı ile Amerika’da Çalışmak

6 Adımda EB3 Programı ile Amerika’da Çalışmak

Amerika’da daimi ikametgah ile yeni bir hayata başlamak pek çok kişinin hayalini kurduğu heyecan verici bir fırsat. Bunun için Green Card çekilişine katılmak, eğitim için ABD’ye gitmek ya da akraba yoluyla Yeşil Kart almak gibi pek çok seçenek bulunmakta. Peki EB3 vizesini duydunuz mu?

Bu alternatiflerin ötesinde, bir işveren sponsorluğunda çalışma yoluyla EB3 Yeşil Kart sahibi olmak gibi bir seçenek daha var.

EB3 vizesi ABD’li bir işverenin size sponsor olmasıyla başlayan ve süreç tamamlandığında Yeşil Kart sahibi olabileceğiniz bir programdır.

Üstelik lisans mezunu, vasıflı ve vasıfsız olmak üzere kendi içinde üç alt kategoriye ayrılan EB3 programı ile size ve niteliklerinize uygun olan işlerde çalışabilirsiniz. 

6 Adımda EB3 Vizesi Süreci

EB3 vizesi ile Amerika’da İstihdam Temelli Göç yapmak istiyorsanız genel başlıklarıyla aşağıdaki 6 aşamadan oluşan süreç karşınıza çıkacaktır.

  1. Adım: EB3 Vizesi Almak İçin Uygun musunuz?
  2. Adım: Sponsor Bulmak
  3. Adım: PERM İş Sertifikası Süreci
  4. Adım: I-140 Yurttaş Olmayan İstihdam Dilekçesi
  5. Adım: Konsolosluk İşlemleri ya da Statü Değişikliği
  6. Adım: Amerika’da Yeni Yaşam

Şimdi bu başlıkların her birini biraz daha ayrıntılarla inceleyelim.

1. Adım: EB3 Vizesi Almak İçin Uygun musunuz?

EB3 başvurusu yapmadan önce şartları tam olarak karşılayabildiğinizden emin olmalısınız. 

Bu noktada hangi EB3 kategorisinde başvuru yapacağınız önemli. Profesyonel, Nitelikli ve Niteliksiz İstihdam kategorilerinin her biri kendine özel şartlar taşımaktadır. 

  • EB-3 Profesyonel Çalışan: Amerika’da çalışacağınız potansiyel işin gerektirdiği 4 yıllık lisans derecesine sahip olmanız gerekmektedir. 

Burada unutulmaması gereken kısım alanına bakılmaksızın dört yıllık lisans mezunu aranan işler bu kategoride değerlendirilmemektedir. Ayrıca iş deneyimi de lisans derecesi yerine geçmemektedir.

  • EB-3 Nitelikli Çalışan: En az iki yıllık belgelenebilir iş deneyimi ya da saha eğitimi sahibi olmalısınız. Ayrıca lise eğitimi sonrasındaki iki yıllık eğitim de geçerli sayılabilir.
  • EB-3 Niteliksiz Çalışan: İki yıldan az deneyim ya da gerektiren işler için açılan kategoridir.

Mevsimlik ve süreli işler bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

Elbette yukarıdaki kategorilerden birisine uygun olmanın yanı sıra seyahat masrafları ve danışmanlık hizmetleri gibi diğer maliyetleri de karşılayabilmeniz gerekli.

2. Adım: EB3 için Sponsor Bulmak

EB3 almak için önde gelen kritik nokta bir sponsor bulmaktır. EB3 zaman alan ve sponsor için uğraştırıcı bir süreçtir bu nedenle bu kısımda tek başınıza bir sponsor bulmaya çalışmanız hayal kırıklığı ile sonuçlanabilir. 

Üstelik sponsor işvereniniz detaylı bir işe alım ve denetim sürecinden geçecektir. Bu nedenle bu aşamaların iyi takip edilmesi ve verilen zamanda gerekli işlemlerin yapılmış olması gerekir. Aksi halde var olan başvurunun ötesinde gelecekte yapılacak başvurular için de bir risk oluşturabilmesi mümkün.

3. Adım: EB3 PERM İş Sertifikası Süreci

Sponsor bir işveren buldunuz. Bu aşamada işverenin yürütmesi gereken bir takım süreçler vardır.

  • Geçerli Ücret Tespiti: Prevailing Wage Determination (PWD) adındaki bu süreç sponsorunuz tarafından Çalışma Bakanlığına başvuru yaparak başlatılır. Çalışma Bakanlığı (DOL) iş teklifi için olması gereken maaş tutarını tespit eder ve sponsorunuza bildirir. Bu maaş tespitinin yapılmasında işin gerçekleştiği bölgenin yaşam masraflarından benzeri işlerdeki ortalama ücrete kadar çeşitli faktörler dikkate alınır. 
  • İşe Alım İlanı: EB3 ile ülke dışından yapılan istihdamın ülkedeki iş gücünü olumsuz etkilemediğinden emin olmak adına öncelikle yerel bir iş ilanı verilmesi gerekir. İşveren bu ilan sonucunda aradığı nitelikte ABD’li bir çalışan bulamadığını kanıtlamış olur. 
  • ETA 9098 Formu: Geçerli ücret tespiti ve işe alım ilanları yapıldıktan sonra Çalışma Bakanlığına 9098 Formu gönderilerek İş Sertifikası almak için başvurulur. 

Sürecin doğru gitmesi halinde sponsorunuz İş Sertifikası sahibi olarak sizi davet etmek için hazır olacaktır.

4. Adım: I-140 Yurttaş Olmayan İstihdam Dilekçesi

PERM sürecinden sonra sponsorunuz Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) sizin adınıza I-140 dilekçesi sunar. Bu başvurunun onaylanması halinde ABD’de Kalıcı Göçmenlik için başvurabilmenizin yolu açılmış olur.

5. Adım: Konsolosluk İşlemleri ya da Statü Değişikliği

Bu adımda süreç iki kısma ayrılmaktadır.

Eğer Amerika’da değilseniz, konsolosluğa EB3 Vizesi için başvuru yapmanız gerekmektedir.Gerekli belgeleri temin ederek yapacağınız bu başvuru için DS-260 Formu kullanılır. Başvurunuz işleme alındıktan birkaç ay sonra vize mülakatı için konsolosluğa çağrılırsınız. Eğer başka bir vize türüyle Amerika’daysanız, statü değişikliği olarak adlandırılan başvuru ile varolan vizenizi EB3 vizesine dönüştürmeniz gerekmektedir. Bu süreç USCIS üzerinden yürütülür.

Amerika Yeşil Kart nasıl alınır?

6. Adım: Amerika’da Yeni Yaşam

Vize başvurunuz onaylandıktan sonra artık Amerika’ya gitmeye hazırsınız. Tüm sürecin sağlıklı ilerlemesi halinde bir ile üç yıl arasında bir süre sonrasında Amerika’da yeni hayatınıza başlayabilirsiniz. 

EB-3 vizesi pek çok aşamadan oluşan karmaşık bir süreçtir. Özellikle zamanlama ve belgelerin doğruluğu gibi noktalar oldukça büyük önem taşımaktadır. Süreci kolay ve sorunsuz bir şekilde tamamlamak için deneyimli bir danışmanlık almak doğru bir tercih olacaktır. 

Daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!

WhatsApp
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?