EB3 Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?
|
EB3 vizesi, ABD’deki şirketlerin sponsorluğu ile elde edilebilen İş Garantili Green Card programıdır. Bu İstihdam Temelli Green Card programı sayesinde nitelikli, niteliksiz ya da üniversite lisans derecesiyle Amerika’da tam zamanlı olarak bir işte çalışabilirsiniz.
İşveren Sponsorluğu ile Amerika’da Green Card almak için geçen süre, başvurunuzun durumuna ve karşınıza çıkabilecek ekstra aşamalara göre değişkenlik gösterebilir.
EB-3 Vizesi İşlem Süreleri
EB3 İstihdam Temelli Green Card almak için gereken süre genel olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir.
- PERM İş Gücü Sertifikasyonu Audit (Denetim) Yoksa Yaklaşık 22 Ay
- I-140 Formunun Sonuçlanması* Ortalama 1 Ay
- Konsolosluk Süreci Ortalama 19 – 20 Ay ya da Statü Değişikliği Ortalama 16- 17 Ay
*EB-3 Vizesi için yoğun başvurular nedeniyle işlemler öncelik sırasına göre değerlendirilmektedir.
Yazımızın devamında detaylandıracağımız yukarıdaki özeti göz önünde bulundurarak, EB3 vizesi almak için 3 yıl kadar bir süreye ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz.
EB3 Vizesi Nedir? – Genel Bir Bakış
Öncelikle kısaca EB3 vizesi nedir sorusunu yanıtlayarak, bu Green Card programının size neler sunduğuna göz atalım.
İstihdam Temelli Yeşil Kart almak isteyenlerin en sık başvurduğu yollardan birisi olan EB3 Vizesi, Amerika’da daimi ikametgah almak isteyen nitelikli çalışanlar, niteliksiz çalışanlar ve üniversite mezunları için oluşturulmuştur.
Bu program sayesinde ABD’de Green Card sahibi olarak özgürce yaşayabilir, tam zamanlı bir işte adil çalışma koşulları ve ücretler ile hayatınıza devam edebilirsiniz.
EB-3 Green Card programında ilk koşul, ABD’de bulunan bir şirketin sizi işe almak için sponsor olmasıdır. Elbette ABD hükümeti ülkede yabancı çalışanlar nedeniyle işsizliğin artmasını engellemek adına bir dizi sınırlamalar ve kurallar getirmektedir.
Bu kısıtlamaların başında yıllık 40 bin kişinin EB3 ile Green Card alabilmesi gelmektedir. Bir diğer nokta ise yoğunluk nedeniyle bekleme listesine alınabilmenizdir.
Çin ve Hindistan gibi yoğun başvuruların olduğu ülkelerde sürekli bir bekleme listesi bulunmakta olup, Türkiye ve diğer özellikle belirtilmeyen ülkeler için yıl içerisinde bu tarihler değişmektedir.
Aileniz ve siz gerekli aşamaları geçtikten sonra vizeniz ile özgürce Amerika biletinizi almaya hazır olacaksınız.
İstihdam Temelli Green Card fırsatı sunan EB3 Vizesi hakkında daha fazla bilgi alabilmek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.
EB3 Vizesi Almak Ne Kadar Sürer?
EB-3 İstihdam Bazlı Green Card almak için merak edilen soruların başında başvuru sürecinin sonuçlanmasının ne kadar zaman aldığı gelmektedir. Kısaca belirtmek gerekirse EB3 vizesi almak, başvuruya göre değişmekle birlikte 3 yıl kadar bir süre gerektirir.
İşveren Sponsorluğu ile Green Card Sürecini Temel Olarak 3 Ana Bölüme Ayırabiliriz
1. Adım – PERM İş Gücü Sertifikasyonu
2. Adım – I-140 Dilekçesi Süreci
3. Adım – Konsolosluk Süreci ya da Statü Değişikliği
Şimdi bu adımların her biri ne kadar zaman almaktadır ve süreç nasıl ilerlemektedir detaylarıyla bakalım.
1. Adım – PERM İş Gücü Sertifikasyonu (Yaklaşık 22 Ay)
Sponsor İşveren ile EB3 Green Card almanın ilk adımı işvereninizin süreci başlatmasıdır. Bu noktada sponsorunuz ABD Çalışma Bakanlığı (DOL) üzerinden PERM İş Gücü Sertifikası alma sürecine girer.
Bu aşama kendi içinde sıkı takip edilmesi gereken pek çok süreçten oluşmaktadır.
İlk olarak EB3 sponsor işvereniniz, istihdam etmek istediği iş pozisyonunun gerekliliklerini ve görev alanını tanımlamalıdır. Açık iş poziyonu belirlendikten sonra DOL’e bu iş için o bölge ve piyasada sunulan maaş miktarını belirlemesi üzerine Prevailing Wage Determination (PWD) talebinde bulunmalıdır.
DOL başvuruyu işleme alacak ve EB3 sponsoru işverenin size ödemesi gereken minimum maaş miktarını tespit edecektir.
Ayrıca Bakınız: Amerika’da Asgari Ücret
Bu sayede EB3 vizesi ile Sponsor aracılığıyla Green Card aldığınızda adil olmayan koşullarda çalışacağınıza dair bir endişe duymanıza gerek kalmayacaktır. DOL asgari ücretin ya da sizinle aynı işi yapanların ortalama maaşının altında bir rakam belirlemeyecektir.
PWD sürecinde bir diğer husus ise EB3 sponsoru işverenin sizi işe almadan önce ABD’deki istihdama yönelik bir işe alım ilanı (PERM Süreci) açması gerekmesidir. İşe alım ilanında da işverenin belirli aşamaları tamamlanması beklenir.
- Açılan ilanın belirli bir süre açık tutulması,
- Gelen potansiyel çalışanların değerlendirilmesi,
- İlan kapandıktan sonra da yine bir süre beklenmesi
Sürecin sonunda işvereniniz ABD’de aradığı şartları karşılayan bir çalışan bulamadığını kanıtlamış olur. Böylece İstihdam Temelli Green Card EB3 ile ülke dışından çalışan davet etmeye hak kazanacaktır.
PERM sürecinde 180 günden eski iş ilanları dikkate alınmamaktadır. Ayrıca ilan kapatıldıktan sonra da beklenmesi gereken süre 30 gündür. Bu süre EB3 vizesi için sponsor olacak işverenin ülke içindeki potansiyel çalışanları değerlendirebilmesi içindir.
Bekleme süresinin tamamlanmasıyla işveren, PERM sürecinin bir sonraki aşaması olan 9089 Formunun DOL’e gönderilmesiyle sürecin son aşamasına geçebilir.
DOL’e sunulan 9089 başvurusu, bahsedilen işin görev tanımları, işverenin yapmış olduğu işe alım süreci ve İstihdam Temelli Green Card almaya aday olan sizin hakkınızda detaylı bilgi sağlar.
DOL’in karar verme noktasında karşımıza üç seçenek çıkmaktadır. Başvuru onaylanabilir, reddedilebilir ya da denetime (Audit) tabii tutulabilir.
PERM Audit Nedir?
PERM sürecinde karşılaşmak istemeyeceğiniz durumlardan birisi olan denetime tabii tutulmak (PERM Audit), işveren sponsorluğunda Yeşil Kart alma sürecinizi uzatan faktörlerden birisi haline gelecektir.
PERM Denetimi kendi içinde iki kısma ayrılmaktadır.
Birinci durumda doğrudan denetime (Targeted Audit) maruz kalabilirsiniz. Bu türden bir denetim başvurunuzdaki eksiklikler ya da şüpheli görülen durumlar için yapılmaktadır.
İkinci durumda ise yapılan başvurular arasından rastgele %30’u seçilmekte ve audit yapılmaktadır.
Audit yapılması halinde süreç yaklaşık 6 ay kadar uzayabilmektedir.
Eğer her şey yolunda giderse PERM başvurusu onaylanır ve bu aşama tamamlanmış olur. Daha sonra Form I-140 (Immigrant Petititon for Alien Worker) ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik İdaresi’ne (USCIS) sunulacaktır.
2. Adım: I-140 Dilekçesi (Ortalama 1 Ay)
PERM İş Sertifikası başvurusu DOL tarafından onaylandıktan sonra EB-3 vizesi için ikinci adımda Amerika’da size sponsor olan işverenin I-140 Göçmenlik Dilekçesini PERM İş Gücü Sertifikası ile birlikte sunması gelmektedir.
I-140 Formu ile İstihdam Temelli Yeşil Kart alacak olan kişinin iş için yeterlilikleri sağladığı ve Green Card sponsoru işverenin sunulan maaş teklifini ödeyebilecek durumda olduğu belirlenmiş olur.
I-140 Dilekçesinin USCIS tarafından karara bağlanması yapılacak ekstra bir ödeme (Premium Processing) ile USCIS 15 gün içinde gerçekleşip ortalama 1 ay kadar bir zamanda tamamlanabilir.
eb3vize olarak tüm başvurularda Premium Processing (Hızlandırılmış İşlem) uygulamasına başvurmaktayız. Bu sayede işlem sürelerinin mümkün olan en kısa zamanda tamamlanması sağlanmaktadır.
USCIS, I-140 başvurusunu 3 şekilde karara bağlayabilir. Dilekçe onaylanabilir, reddedilebilir ya da ek belge ve kanıt istenebilir (RFE).
I-140 Başvurusunda Ek Belge ve Kanıt İstenmesi – RFE I-140
Eğer I-140 başvurunuz için ek belge ve kanıtlar talep edilirse standart işlemlerde 60 gün ve Premium Processing işlemlerinde 15 gün ekstra süre eklemeniz gerekecektir.
Burada önemli bir noktayı belirtmemizde fayda var. PERM İş Gücü Sertifikasının ya da I-140 Formunun dosyalanması EB3 Green Card başvurusu yapan kişiye ABD’de yaşama ve çalışma izni vermez. Bunun için dilekçenizin onaylanmasını ve size vize numarası verilmesini beklemeniz gerekir.
EB3 Vizesi Priority Date (Öncelik Tarihi) Nedir?
Özellikle yoğun başvuruların olduğu dönemlerde I-140 dilekçenizi gönderdikten sonra bir bekleme listesine alınabilirsiniz.
Öncelik tarihi vize mülakatınız ya da göçmenlik statünüzün ayarlanması konularında ne zaman başvuru yapabileceğinizi gösterir. USCIS vize bülteninde özellikle ülkeniz ve öncelik tarihi belirtildiyse o tarihi dikkate almanız gerekir.
Öte yandan All Chargeability Areas Except Those Listed kısmında Current (C) ibaresi görüyorsanız ve başvuru yaptığınız ülke tabloda özellikle belirtilmediyse hemen vize görüşmeniz için başvuruda bulunabilirsiniz.
Hindistan ve Çin gibi yoğun nüfuslu ve başvurunun çok olduğu ülkelerde ise başvuru tarihlerine göre hazırlanan öncelik listeleri güncel olarak yayınlanmaktadır.
Bekleme süreleri hakkında güncel bilgi alabilmek için USCIS vize bültenine bakabilir ya da daha fazla bilgi için Green Card Öncelik Tarihi yazımıza göz atabilirsiniz.
3. Adım: Konsolosluk Süreci ya da Statü Değişikliği
I-140 dilekçeniz onaylandıktan sonraki aşamada Amerika’da değilseniz göçmen vizesi başvurusu yapmanız ya da Amerika’daysanız statü değişikliği talebinde bulunmanız gerekmektedir.
Göçmen Vizesi Başvurusu (Konsolosluk İşlemleri)
Başvurunuzu Türkiye’den veya Amerika dışındaki başka bir ülkeden yapıyorsanız, süreci konsolosluk üzerinden ilerletmeniz gerekmektedir. Bunun için DS-260 Göçmen Vize Elektronik Başvuru Formu‘nu kullanmalısınız.
DS-260’ın konsolosluğa verilmesinden bir kaç ay sonra vize görüşmesi için davet edilirsiniz. Mülakatın başarıyla geçmesinin ardından ise Amerika’ya girmek için kullanacağınız göçmenliğinize dair damga pasaportunuza işlenecektir. Bu süreç yaklaşık olarak 19 – 20 ay sürmektedir.
Statü Değişikliği
Amerika’da başka bir vize ile yasal olarak bulunuyorsanız statü değişikliği yaparak EB3 İstihdam Temelli Green Card alabilirsiniz. Bu süreç genel olarak statü değişikliği (Adjustment of Status) olarak adlandırılır.
EB3 ile Green Card almak üzere statü değişikliği yapmak için USCIS’e Form I-485‘i (Application to Register Permanent Residence or Adjust Status) sunmanız gerekmektedir. Bu süreç de yaklaşık olarak 16- 17 ay kadar bir zaman almaktadır.
Statü değişikliğinin avantajlarından biri genel olarak 6 ay içinde çalışma ve seyahat izni alabiliyor olmanızdır.
Eşzamanlı Dosyalama (Concurrent Filling)
Statü değişikliği ile Green Card alırken diğer önemli bir avantaj I-485 Formu ile I-140 Formunu eşzamanlı olarak dosyalayabilirsiniz. Bu sayede EB3 işlem sürecinde zaman kazanabilmeniz mümkün.
Bu yazımızda işveren sponsorluğu ile Yeşil Kart almak isteyenler için sürecin ne kadar zaman aldığından bahsettik. Tüm bu süreç sizin başvurunuza göre ve süreç içerisinde karşınıza çıkabilecek Audit ya da RFE gibi durumlarla değişebilmekte.
Konu hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da aşağıdaki buton ile sisteme üye olarak açık iş pozisyonlarını öğrenebilirsiniz.