fbpx
 Amerika’da Çalışma Yoluyla Green Card Almak

Amerika’da Çalışma Yoluyla Green Card Almak

Amerika’da sponsor bulmak ve işveren sponsor yoluyla Green Card almak pek çok kişinin hayali. EB3 vizesi aradığınız göçmenlik vizesi olabilir.  

Amerika’da akraba bağları olmayan ya da belirli bir alanda yüksek dereceli eğitimi bulunmayan kişilerin Amerikalı iş veren sponsorluğu ile Green Card almak için başvurabilecekleri programlar da bulunmaktadır. 

Profesyonel bir yardım aracılığıyla doğru adımları atarak  Amerika’ya işçi olarak gitmek ve daimi ikametgah ile hayatınıza ABD’de devam etmek mümkün.  

Üstelik istihdam yoluyla alacağınız daimi ikametgah izni, diğer pek çok Yeşil Kart kategorisine göre önemli bir avantaja sahiptir. İstihdam yoluyla Green Card size EB-5 programı hariç, şartsız (Unconditional Green Card) olarak verilir. 

Bu yazımızda ABD’de işveren sponsorluğu ile Green Card nedir, nasıl alınır ve süreç nasıl işler detaylı olarak inceleyeceğiz.  

İstihdam Temelli Green Card Nedir? 

Amerika’da sponsorluk ile çalışmak isteyenler için oluşturulmuş İstihdam Bazlı Green Card programı bir işverenin çeşitli aşamaları geçtikten sonra sizi ABD’de istihdam edebilmesi için kullanılmaktadır.  

İstihdam Temelli Yeşil Kart programları arasında önemli miktarda yatırım yaparak (EB5 Programı), olağanüstü yeteneğinizle (EB1 Programı) ya da yüksek akademik başarınızı kullanarak (EB2 Programı) başvurabileceğiniz kategoriler mevcuttur.   

Öte yandan sponsor işveren yoluyla Green Card alabilmek için kullanabileceğiniz yollar sadece büyük miktarda sermaye sahibi olmak ya da üstün akademik başarılar göstermek değildir.

Yazımızın da konusu olan süreç sonunda ABD sponsor firmaları aracılığıyla daimi ikametgah alabilmeniz mümkün. 

Bunun için Amerika’da çalışmak üzere anlaştığınız sponsor işvereninizin öncelikle ABD Çalışma Bakanlığından (DOL) PERM “Labor Certification” (Çalışma Belgesi ya da İş Sertifikası) elde etmesi ve ardından sizin adınıza Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) çeşitli başvurular yapması gerekmektedir.  

Sponsor işvereninizin bu aşamaları tamamlamasından sonra ise yasal olarak Amerika’daysanız “Adjustment of Status” (Statü Değişikliği) ya da ülke dışındaysanız “Consular Processing” (Konsolosluk İşlemleri) ile süreci tamamlayarak istihdam bazlı Amerika göçmenlik başvurunuzun sonuna gelirsiniz ve daimi ikametgah hakkınızı elde etmiş olursunuz. 

Sponsor İşveren ile Green Card Almanın Avantajları Nelerdir? 

Amerika’da iş garantili Green Card almanın diğer vizelere göre bazı avantajları bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz: 

  • Amerika’da vize ve kalma süresi sınırı olmadan yaşama, çalışma ve eğitim imkanı sağlar. 
  • Eşiniz ve çocuklarınız (21 yaşın altında bekar olmak koşuluyla) da Yeşil Kart almaya hak kazanır.
  • Eşiniz Amerika’da çalışabilir ve çocuklarınız eğitim görebilir. 
  • 2 yıllık koşullu olmayan, şartsız Yeşil Kart elde edersiniz. (EB-5 Programı dışındaki programlar için geçerlidir.) 
  • Akraba bağlarınız, olağanüstü yetenek ya da yüksek akademik başarınız olmasa da elde edebileceğiniz Yeşil Kart programları mevcuttur. 
  • Herhangi bir yatırım yapmanız gerekmez. (EB-5 Programı dışındaki programlar için geçerlidir.)
  • 5 yıl sonra vatandaşlık (naturalization) için başvurabilirsiniz. 

Adım Adım İşveren Sponsorluğunda Green Card Süreci Nasıl İşler? 

Ana hatlarıyla bahsetmek gerekirse sponsor işveren bularak Amerika’da daimi ikametgah elde etmek için 3 aşamadan geçilmesi gerekir.  

  • İlk olarak size sponsor olan işverenin Amerika Çalışma Bakanlığından (DOL) onaylı PERM Labor Certification (PERM Çalışma Sertifikası) alması gerekir.  
  • Daha sonra sponsor firmanız sizin adınıza yabancı çalışan için göçmenlik başvurusu (Form I-140) yapmalıdır.
  • Son olarak, Amerika’daysanız Form I-485 ile “Adjustment of Status” (Statü Değişikliği) ya da kendi ülkenizden daimi göçmenlik için Form DS-260 ile “Consular Processing” aşamalarını (Konsolosluk Süreci) tamamlamanız gerekir. 

Green Card başvurusu hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz.

Şimdi bu aşamaların her birine detaylarıyla göz atalım ve Sponsorluk ile Green Card alma süreci nasıl ilerliyor inceleyelim. 

PERM Labor Certification (Yabancı İşgücü Sertifikası) 

PERM süreci size sponsor olan işverenin ülke dışından kalıcı olarak çalışan istihdam edebilmesi için tamamlaması gereken bir aşamadır.  

işveren sponsor ile green card

Çoğu durumda Amerikalı işveren Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) göçmenlik dilekçesi sunmadan önce Çalışma Bakanlığı (DOL) İstihdam ve Eğitim İdaresinden (ETA) onaylanmış bir Labor Certification alması gerekir. 

PERM Yabancı İşgücü Sertifikası, Amerika’da benzer şekilde istihdam edilen kişilerin, ABD Vatandaşlarının ve yasal daimi ikamet edenlerin, ücretlerini ve çalışma koşullarını olumsuz etkilemeyeceğini kanıtlar.  

Labor Certification almak için işverenin, bu kriterin yerine getirildiğini belirleyen ETA Form 9089, Daimi İstihdam Sertifikası Başvurusu yapması yapmalıdır. 

PERM İşgücü Sertifikasını Kimler Alabilir?  

  • ABD merkezli olup ülke dışından yabancı işçi istihdam etmek isteyen şirketler 
  • Amerika’da üniversite gibi bir kurumda ülke dışından istihdam sağlayacak kuruluşlar 

PERM Labor Certification için Neler Gerekir? 

Sponsor işveren tarafından alınması gereken İşgücü Sertifikası için işvereninizin aşağıdaki şartları yerine getirmesi gerekir: 

  • Sponsor işveren, çalışan için tam zamanlı bir iş teklifi sunmuş olmalıdır. 
  • Sunulan iş teklifi ile yabancı istihdamın nitelikleri uyumlu olmalıdır.  
  • İstihdam Temelli Green Card sahibi olacak işçiye en az DOL tarafından belirlenen geçerli ücret (PWD) verilmelidir.  
  • Ülke dışından işçi istihdam etmeden önce sponsor işveren Amerika’da iş ilanı yayınlanmalı ve gelen potansiyel adayları değerlendirilmelidir. Bu sayede ülke içinde gerekli nitelikleri karşılayan işçi bulunamadığı kanıtlanmış olur.  

PWD Nedir? Prevailing Wage Determination yani Geçerli Ücret Tespiti, sponsor firmanın ABD Çalışma Bakanlığına Form ETA 9141 ile başvurarak alabileceği ve açık iş pozisyonu için olması gereken minimum maaş miktarının belirlendiği süreçtir. İşvereniniz bu belirlenen miktarın altında bir maaş teklif edemez. 

PERM sürecinin son aşamasında ise ETA Form 9089 ile Daimi İş Gücü Sertifikası için başvuruda bulunulur ve PERM Audit gibi ekstra bir süreç çıkmazsa başvuru onaylanır. Böylece sertifika elde edilmiş olur. 

PERM Audit Nedir? 

PERM Audit temel olarak, Labor Certification sürecinde ek belge ve bilgilerin talep edilmesi üzerine yapılan bir denetimdir. 

PERM başvuruları online olarak yapıldığı için DOL sponsor işverenlerden doğru prosedürleri uyguladıklarına dair kanıtların sağlanması için denetimde bulunabilir. Bazı denetimler tespit edilen belge ve kanıt eksiklerinden dolayı yapılabilir. Bu tür denetimler Targeted Perm Audit olarak geçer. 

Targeted PERM Audit, son 6 ay içinde işverenin bir pozisyonda işten çıkarma yapması gibi şüpheli durumlarla tetiklenebilir. 

Öte yandan herhangi bir belge ve kanıt eksikliği olmamasına rağmen tüm başvurulardan %30 kadarı da PERM Audit sürecine takılabilir. Bu noktada PERM Audit yapılacak başvurular rastgele olarak seçilmektedir. Bu nedenle buna Random PERM Audit denir.  

Ancak genel olarak profesyonel bir çalışma ile yapılan İstihdam Temelli Green Card başvurularının denetlenmesi için bir neden yoktur. 

Konu hakkında daha fazla bilgi almak için PERM süreci yazımıza göz atabilirsiniz. 

Göçmenlik Başvurusu 

ABD sponsor firmaları aracılığıyla Green Card alma sürecinde ikinci aşamada işvereninizin ülke dışından işçi istihdam edeceğinin onayını alacağı I-140 başvurusu gelmektedir. 

USCIS I-140 Formu Nedir?  

Amerika’da sponsor desteğiyle çalışmak isteyenler için kullanılan I-140 formu, istihdama dayalı Green Card sürecinin oldukça önemli bir parçasıdır.  

Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) üzerinden, sponsor işvereninizin sizin adınıza başvuru yapmasıyla süreç başlayacak ve değerlendirmeye alınacaktır. I-140 formu onaylanmadan Sürekli Oturum izni alabilmeniz mümkün değildir.  

Bir not olarak EB1-A ve EB-2  vizeleri için I-140 formunu kendiniz dosyalayabilirsiniz ancak EB-3 vizesi için bu mümkün değildir.  

I-140 formu ile sponsor işvereniniz size belirlenmiş ücreti (PWD) verebileceğini onaylamış olacaktır. Yazımızın önceki bölümlerinde belirttiğimiz üzere bu ücret, Labor Certification sürecinde DOL tarafından belirlenmektedir.  

Sizinle alakalı bilgileri de içeren I-140 Formu, istihdam edileceğiniz iş için doğru niteliklere sahip olduğunuzu açıklamalıdır. 

I-140 Formu USCIS tarafından onaylandıktan sonra ilerleyen süreçlerde kullanabilmeniz adına bir göçmen vize numarası verilecektir. Bu sayede kendi ülkenizden Consular Processing (Konsolosluk İşlemleri) aşamasını başlatabilirsiniz.  

I-140 Formu ile İstidam Bazlı Daimi Göçmenlik Başvurusu Ne Zaman Yapılır? 

Yazımızda belirttiğimiz üzere, öncelikle sponsorunuzun tamamlaması gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Yabancı İstihdam ile İş Gücü Sertifikası alındıktan sonra I-140 başvurusu yapılabilmektedir. 

Başvurunun sonuçlanması iki ay ile bir yıl arasında bir zaman alabilir. Öte yandan Premium Processing ile süreyi 15 güne indirmek mümkündür. Ayrıca EB-1A ve EB-2 başvurularında Labor Certfication almaya gerek olmadığını belirtelim.  

Peki I-140 başvurusunun sonuçlanması ne kadar sürer ve Premium Processing nedir? 

I-140 İşlem Süresi ve Premium Processing 

USCIS tarafından I-140 başvurusu değerlendirilmeye alındıktan sonra hangi vize ile başvuru yaptığınıza bağlı olarak işlem süreleri değişecektir. Ayrıca değerlendirmenin hangi servis merkezinde yapıldığı da sürenin değişmesinde önemli bir rol oynar.

işveren yoluyla green card almak

Normalde iki ay ile bir yıl arasında bir süre gerektiren başvuru sonucu, Premium Processing ile 15 güne indirilebilmektedir.  

Hızlandırılmış süreç olarak bahsedebileceğimiz bu hizmet ile USCIS dilekçenizi 15 gün içinde karara bağlayacaktır. Elbette Premium Processing için ekstra bir ücret ödenmesi gerekmektedir. 

USCIS I-140 başvurusunu onayladıktan sonra bir göçmen vize numarası elde edeceksiniz. Bu sayede kendi ülkenizdeyseniz İstihdam Temelli Green Card başvurusu yapabilir ya da Amerika’daysanız, ülkede bulunma statünüzü geçici statüden daimi ikamet eden olarak değiştirmek için (Adjustment of Status) başvurabilirsiniz.  

Amerika’da yasal olarak bulunuyorsanız, EB-1, EB-2 ve EB-3 vizeleri için statü değişikliğinde kullanılan I-485 Formu, I-140 formu ile birlikte dosyalanabilmektedir. Bu sürece Eş Zamanlı Dosyalama (Concurrent Filing) denilmektedir.  

Bu sayede statü değişikliği I-485 başvurunuz için I-140 sonucu beklemenize gerek kalmayacaktır. Başvuru yaptığınız işlem servisinde ortalama başvuru sonuçlanma süresini kontrol edebilmek için resmi USCIS Processing Time sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

EB3Vize olarak tüm sponsor destekli Green Card başvurularında Premium Process kullanmaktayız. 

I-140 Formu için Ek Kanıt ve Belge İsterse (RFE) Ne Yapmalı?  

Başvurunuzda eğer bir belge eksikliği ya da şüpheli bir durum tespit edilirse I-140 RFE sürecine takılabilirsiniz.  

Böyle bir durumda USCIS son kararını vermeden önce bazı destekleyici dökümanlar talep edecektir.  RFE durumunda genel olarak 90 gün içinde talep edilen belge ve bilgileri USCIS’e sağlamanız gerekmektedir.  Ardından standart işlem ile 60 ile 90 gün arasında bir zamanda nihai karar verilecektir. Eğer Premium Processing kullanıyorsanız karar 15 gün içinde çıkacaktır. 

Statü Değişikliği vs Konsolosluk İşlemleri 

ABD sponsor firmaları aracılığıyla Green Card alma sürecinde son aşama Amerika’da mı yoksa kendi ülkenizde mi olduğunuza göre ikiye ayrılmaktadır. 

Sponsor İşveren ile Green Card Başvurusu için Konsolosluk İşlemleri Nedir? 

Consular Processing ya da Türkçesiyle Konsolosluk İşlemleri, çalışmak için Amerika’ya göç etmek isteyen kişilerin ülkesindeki ABD konsolosluğu üzerinden yaptığı daimi ikametgah başvurusunu tanımlayan prosedürdür. 

amerikada çalışarak green card almak

Genel olarak gerekli belgeler ile başvuru formunun (DS-260) gönderilmesi, tıbbi muayene yaptırılması ve bir vize mülakatına girmeyi kapsar. İstihdam Temelli Green Card için onaylanmış I-140 formundan sonra konsolosluk işlemlerini başlatabilirsiniz.  

DS-260 Formu Nedir? 

DS-260 Formu, ABD dışından Yeşil Kart almak için kullanacağınız Göçmen Vizesi Elektronik Başvurusudur. Yapacağınız başvuru, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (USCIS) ve Ulusal Vize Merkezi (NVC) tarafından değerlendirilecektir.  

I-140 formunun onaylanması ile birlikte size verilen göçmen vize numarası ile online olarak DS-260 başvurunuzu yapabilme hakkı elde edersiniz. DS-260 ile birlikte resmi olarak sürekli oturum başvurusu yapmış olacaksınız. 

Konsolosluk Mülakatına Katılmak 

Atacağınız son adımlardan birisi belirlenen konsoloslukta yetkili kişilerle bir görüşmeye katılmaktır. Görüşme tarihinizin ne zaman olduğuyla ilgili bildirim DS-260 formunuzu doldurduktan bir süre sonra gönderilecektir.  

Vize görüşmesinin amacı, başvuru içeriğinizi doğrulamaktır. Bu noktada İngilizce yeterliliğiniz için herhangi bir teste girmeyeceğinizi belirtelim. 

Konsolosluktaki mülakatınızı geçtikten sonra başvurunuzda bir problem yoksa başvurunuz onaylanacak ve pasaportunuz üzerine Amerika’ya giriş yapabilmek için kullanacağınız bir belge elde edeceksiniz.  

Halihazırda Amerika’da Bulunanlar için Statü Değişikliği (Adjustment of Status) Nedir? 

Statü Değişikliği ABD’de yasal olarak bulunan geçici vize sahiplerinin Yeşil Kart alabilmek için yaptığı başvurudur. 

amerikadayken çalışarak green card almak

Statü değişikliği için sunmanız gereken çeşitli belge ve kanıtların dışında, bir USCIS ofisinde mülakata da girmeniz gerekmektedir. Statü değişikliği yapabilmek için I-485 formu kullanılır. 

I-485 Formu Nedir? 

Fiziksel ve yasal olarak Amerika’da geçici bir vize türüyle bulunan kişiler var olan vize statülerini daimi ikametgaha yani Green Card’a değiştirebilmek için Statü Değişikliği Başvurusu Form I-485’i kullanmalıdır. Elbette başvuru yapabilmek için uygun şartları karşılıyor olmanız gerekir.  

Adjustment of Status (Statü Değişikliği) konsolosluk üzerinden Green Card başvurusuna göre önemli bir avantaj olarak, süreç devam ederken size Amerika’da kalabilme imkanı sağlar. Ayrıca süreç boyunca gerekli ek başvuruları tamamlayarak Sosyal Güvenlik Numarası alabilir ve istihdam edilebilirler. 

I-485 Formu ile Statü Değişikliği için Gerekenler Adjustment of Status için temel olarak karşılamanız gereken bir kaç kriter bulunmaktadır. 

  • Fiziksel Olarak Amerika’da Bulunmak: I-485 Başvurunuzu yaparken ABD’de bulunmanız ve süreci yine ülkedeyken tamamlamanız gerekmektedir. 
  • Ülkeye Yasal Olarak Giriş Yapmış Olmak: Sahip olduğunuz vizenin kuralları çerçevesinde yasal olarak Amerika’da bulunuyor olmalısınız. Eğer geçerli bir vizeyle ülkeye giriş yaptıysanız süreç devam ederken vize sürenizin bitmesi, eğer statü değişikliğinde belirli aşamaları ilerlediyseniz sorun yaratmayacaktır. 

Ayrıca, daha önce de belirtildiği gibi I-140 ve I-485 başvurusu eşzamanlı olarak yapılabilmektedir.    

Son aşama olan Statü Değişikliği ya da Konsolosluk işlemlerinizi de yaptıktan sonra, herhangi bir aksi durum oluşmadığı sürece, daimi ikametgah kartınız, Amerika’da belirttiğiniz adrese kısa süre içerisinde gönderilecektir. Green Card’ınızın postalanması ve size ulaşması bir kaç hafta sürebilir.  

Green Card aldıktan sonra vatandaşlık nasıl elde edilir merak ediyorsanız ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bu yazımızda sponsor işveren yoluyla Green Card nasıl alınır adım adım inceledik. Siz de Amerika’da sponsor bulmak ve iş garantili Green Card almak istiyorsanız hemen sitemize üye olabilir, uygunluk testini geçtikten sonra ABD’deki anlaşmalı olduğumuz sponsor firmalar arasından size en uygun olanıyla sürecinizi başlatabilirsiniz. 

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!

WhatsApp
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?