Green Card Nedir?
Resmi adı Daimi Göçmenlik Kartı ya da daha çok bilinen adıyla Green Card, Amerika Birleşik Devletlerinde yasal oturma izninizin bulunduğunu gösteren bir tür kimlik belgesidir. Amerika’da Green Card sahipleri göçmen olmayan vize sahiplerinden ayrılarak yasal daimi göçmen statüsü elde edip Amerika’da vize süresi sorunu yaşamadan çalışma ve yaşama fırsatına erişirler.
Amerika'da Green Card ile Yaşayan Kişi Bulunuyor
Rehber niteliğindeki bu yazımızda en güncel 2024 verileri ve bilgileriyle Green Card nedir ve nasıl alınır sizinle paylaşacağız. Bu sayede siz de Amerika’da oturum izni almak için kullanabilceğiniz yöntemleri ve Green Card almak için türlerine göre gereken şartları tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz.
Amerika’da sponsor işverenler ile çalışmaya başlayarak Green Card elde edebileceğiniz resmi EB-3 programı ve sunduğumuz açık iş pozisyonlarını öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Green Card Sahibi Olmanın Avantajları
Amerika’da çalışmak ve yaşamak için göçmen olmayan vize türlerine kıyasla Green Card sahibi olmak size pek çok avantaj sunmaktadır. Genel olarak bahsetmek gerekirse oy kullanmak dışında bir Amerikan vatandaşı ile neredeyse aynı haklara sahip olursunuz. Green Card ile Amerika’ya gitmek size aşağıdaki avantajları sağlayacaktır:
Amerika'da yasal daimi göçmen olarak 5 yıl bulunmanız durumunda vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Burada bir istisna olarak evlilik ile oturum izni aldıysanız süre 3 yıla inmektedir.
Ağır yasal suçlar işlemediğiniz ya da uyulması gereken kuralları ihlal etmediğiniz sürece ülkeden deport edilme endişesi yaşamanıza gerek yoktur. Ayrıca yasa ve düzenlemelerde değişiklikler yapılsa bile bir kez oturum izni aldıktan sonra yeni çıkacak yasalar sizin ülkede bulunma durumunuzu etkilemeyecektir.
Daimi olarak ülkede bulunma statüsü verdiği için göçmenlik kanunlarında yapılan sürekli oturum izniniz iptal edilemez. Amerika'da daimi ikametgah sahibi olduktan sonra kendi ülkenizdeki vatandaşlığınızdan vazgeçmek zorunda da değilsiniz.
Daimi ikametgah sahipleri yasal olarak sıradan bir Amerikan vatandaşı ile aynı federal ve yerel yasal korumaya sahiptir.
Eşi Amerikan vatandaşı olan kişilerde olduğu gibi daimi oturum izni sahibinin eşi ve çocukları da sponsorluk ile Amerika'ya gelebilirler.
Amerika'da daimi ikametgah izni sahipleri sosyal güvenlik ve eğitim yardımları gibi çeşitli sosyal hizmetlerden faydalanabilme imkanına sahiptir. Buna ek olarak, kolej ve üniversitelerde eğitim desteği ile daha düşük ücretlendirmeler ile eğitim alabilmek mümkündür.
Sahip olduğunuz daimi göçmenlik programının izin verdiği ölçüde çeşitli işlere başvuru yapabilme imkanınız bulunmaktadır. Green Card ile Amerika'da her türlü işte çalışabilirsiniz. Öyle ki resmi kurumlarda bile çalışabilmeniz mümkündür.
Her 10 yılda bir yenileyerek Amerika'da özgürce yaşayabilir ve kuralları dikkate alarak ülke içinde ve dışında özgürce dolaşabilirsiniz. Merak edilen konulardan birisi olduğu için belirtelim. Kanada'ya ve izin verilen diğer bazı ülkelere gidebilmeniz mümkündür.
Sürekli oturum izni sahipleri, göçmen olmayan vize sahiplerine göre daha esnek seyahat haklarına sahiptir. Yine de bir yıldan uzun süreli olarak Amerika dışında bulunmak, daimi ikametgah statünüzü tehlikeye atacaktır.
Eğer buna benzer bir şekilde uzun süreli olarak Amerika dışında bulunmanız gerekiyorsa yeniden giriş yapabilmek için önceden bir başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Ülke içerisinde ise dilediğiniz gibi seyahat edebilir ve istediğiniz eyalet ve şehirde yaşayabilirsiniz.
Amerika'ya oturum izni alarak ile gelen kişilere verilen Green Card 10 yıl geçerli olup süre bitiminde yenileme yapılır.
Green Card Çeşitleri
Green Card ile Amerika’ya gitmek için kullanabileceğiniz en yaygın yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Akraba Yoluyla – Amerikan Vatandaşı ya da Oturum İzni Sahibi Aile Üyeleri Sponsorluğu
- İstihdam Yoluyla – Amerika’daki Bir İşveren Sponsorluğu
- Çekiliş Yoluyla – Her Yıl Düzenlenen DV Lottery Sonucunda Seçilmek
- Diğer Daimi Göçmenlik Türleri – İstisna Durumlar ile Elde Edilebilen Daimi İkametgah Hakkı
Tüm detaylarıyla incelemek için ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri (İngilizce) ilgili web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
EB-3 Vizesi İle Amerika'da İş ve Green Card Sahibi Olun
Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!
Green Card Nasıl Alınır?
Green Card almaya hak kazanmak için öncelikle hangi yöntemi kullanmanın sizin için en uygun olduğunu belirlemelisiniz. Size uygun yöntemi seçebilmek için ise Amerika’da bulunan akrabalarınız, eğitim durumunuz, iş deneyimleriniz, yetenekleriniz ya da finansal gücünüz gibi konuları göz önünde bulundurmanız gerekir.
Yazımızın devamında detaylı olarak Green Card türleri, kimler alabilir, gereken şartlar ve süreç nasıl ilerliyor inceleyeceğiz.
Green Card Çekilişi
Amerika Green Card çekilişi ya da piyangosu olarak adlandırılan DV Lottery kapsamında her yıl 55 bin kadar kişi Dünya’nın farklı bölgelerinden katılımcılarla oluşturulan bir çekiliş havuzundan seçilerek Amerika’da yaşama fırsatı elde etmektedir.
Yapılan çekilişte kişilerin tercih edileceği bölgeler, geçmiş senelerde kaç kişinin Amerika’ya göç ettiğine bağlı olarak değişir. Çekilişe kendi ülkenizden katılabileceğiniz gibi halihazırda Amerika’da göçmen olmayan bir vize ile bulunurken de katılabilmeniz mümkündür.
Bilgisayar üzerinden rastgele yapılan çekilişte herhangi bir yılda herhangi bir ülke için çekiliş ile sürekli oturum izni alacak kişi sayısı %7’yi geçmemektedir.
Kesin tarihleri değişmekle Green Card çekilişi her yıl ekim – kasım aylarında başlayıp bir sonraki yılın Mayıs ayı başından itibaren sonuçları açıklanmaktadır.
DV2025 Green Card Çekilişi sonuçları 4 Mayıs 2024 tarihinde açıklanmıştır. 30 Eylül 2025’e kadar Confirmation Number ile sonucunuzu öğrenebilirsiniz. DV 2026 için ise 2 Ekim – 5 Kasım 2024 tarihleri arasında başvuru yapabilirsiniz. DV2026 için başvuru sonuçları tam gün resmi olarak açıklanmamakla birlikte Mayıs 2025’te olacaktır.
Öncelikle bilmelisiniz ki çekilişe katılmak tamamen ücretsizdir. Çekiliş başvurusu yapabilmek için herhangi bir ücret tahsil edildiğine dair iddialarda bulunan kişilerden uzak durmalısınız.
Ayrıca ABD Dış İşleri Bakanlığı size mail, SMS ya da e-posta yoluyla kazandığınız yönünde bir bildirimde bulunmayacaktır. Çekilişte kazanıp kazanmadığınızı öğrenmenin tek yolu resmi Entrant Status Check sayfasından bilgilerinizi girerek durumunuzu kontrol etmektir.
DV Lottery adından da belli olduğu üzere şansa dayalı olarak ilerleyen bir süreçtir. Açıkça belirtmek gerekir ki, çekilişte kazanma şansınız çok da yüksek değildir.
Varsa akrabalarınız yoksa da istihdam temelli göçmenlik programları ile Amerika'ya gelmek çok daha tutarlı bir yol olacaktır.
Green Card Çekilişi Şartları
Çekiliş ile Green Card çıktıktan sonra genel inanışın aksine Amerika’ya gitmek için bazı gereklilikleri karşılamnız gerekir. DV Lottery adınıza çıkarsa sadece sürece devam edebilmek için seçilenler arasında olduğunuzu gösterir. Bu nedenle kayıt öncesinde ve seçilmeniz durumunda şartları karşılayıp karşılamadığınızı kontrol etmelisiniz.
Green Card çekilişi ile Amerika’ya gitmek için karşılanması gereken şartlar:
- Yaş Sınırı: Çekilişe katılmak için özellikle bir yaş sınırı yoktur ancak gereklilikler göz önüne alındığında en az 18 yaşında olmalısınız.
- Lise Diploması Sahibi Olmak: Başvuru sahibinin en az 12 yıllık bir eğitimi tamamladıktan sonra lise diploması sahibi olması gerekmektedir. Bu konuda merak edilen sorulardan birisi olan dışardan ya da açıktan okuma ile sahip olduğunuz diploma ve benzeri sertifikalar geçerli sayılmamaktadır.
- Lise Diploması Olmayan Kişiler için İş Deneyimi: Eğitim şartını karşılayamayan kişiler için ise bir diğer alternatif iş deneyimi göstermektedir. Bu noktada aranan şart geçmiş 5 yıl içinde en az 2 yıl belirli iş alanlarında deneyim sahibi olmaktır.
- Geçerli Pasaport: DV Lottery başvurusu için pasaport sahibi olmanız gerekmemektedir. Ancak çekilişi kazanmanız durumunda işlemelere edvam edebilmek için sizden geçerliliği bulunan bir pasaport istenecektir.
Akrabalık Yoluyla Green Card Almak
Akrabalık yoluyla Green Card, Amerika’da eşi, çocukları, ebeveyni ya da kardeşleri bulunan kişiler tarafından tercih edilebilen bir yoldur. Aile üzerinden Green Card almak için tablo üzerinde belirtildiği gibi bazı akrabalık türlerinde yıllık kontenjanlar bulunmaktadır.
Sponsorluk Kategorisi | Uygunluk | Yıllık Kontenjan |
IR | Birinci dereceden akrabalar kapsamına Amerikan vatandaşı sponsorun eşi, 21 yaşın altındaki bekar çocukları ve ebeveynleri girmektedir. Amerikan vatandaşı olan kişinin anne babasına sponsor olabilmesi için en az 21 yaşında olması gerekir. | Yıllık Kontenjan Sınırı Yoktur |
F1 | Amerikan vatandaşlarının 21 yaşından büyük bekar çocukları F1 kontenjanı içerisinde Amerika’ya göç edebilir. | 23,400 |
F2A | Daimi oturum izni sahipleri, eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocukları için F2A kategorisinde sponsor olabilir. | 87,934 |
F2B | Kart sahibinin 21 yaşından büyük bekar çocukları F2B ile sponsorlukla Amerika’ya gelebilir. | 26,266 |
F3 | Amerikan vatandaşları, evli çocukları için oluşturulmuş bu kategori ile sponsor olabilir. | 23,400 |
F4 | Amerikan vatandaşı olan kişiler F4 ile kardeşlerine sponsor olabilir. | 65,000 |
Birinci dereceden akrabalar (IR) kapsamına Amerikan vatandaşı sponsorun eşi, 21 yaşın altındaki bekar çocukları ve ebeveynleri girmektedir. Amerikan vatandaşı olan kişinin anne babasına sponsor olabilmesi için en az 21 yaşında olması gerekir.
Yıllık kontenjan sınırı yoktur.
Amerikan vatandaşlarının 21 yaşından büyük bekar çocukları F1 kontenjanı içerisinde Amerika'ya göç edebilir.
Yıllık Kontenjan: 23,400
Green Card sahipleri, eşi ve 21 yaşın altındaki bekar çocukları için F2A kategorisinde sponsor olabilir.
Yıllık Kontenjan: 87,934
Amerika'da Yeşil Kart sahibi kişi 21 yaşından büyük bekar çocuklarına F2B ile sponsor olabilir.
Yıllık Kontenjan: 26,266
Amerikan vatandaşları, evli çocukları için oluşturulmuş F3 kategorisi ile sponsor olabilir.
Yıllık Kontenjan: 23,400
Amerikan vatandaşı olan kişiler F4 ile kardeşlerine sponsor olabilir.
Yıllık Kontenjan: 65,000
Aile temelli Amerika Yeşil Kart sponsorluklarında yukarıda da gördüğünüz üzere farklı kategoriler bulunmaktadır. Bunlar arasında diğer kategorilerden ayrılarak birinci dereceden akrabalar olan Amerikan vatandaşının eşi ve çocukları yıllık kabul kotasına takılmadan ve çok daha hızlı bir şekilde Green Card alabilmektedir.
Altını çizmek isteriz ki göçmen olmayan bir vize türü ile Amerika’da bulunan kişiler 90 gün geçmeden evlilik yoluyla Amerika’da oturum izni almak konusunda dikkatli olmalıdır. Böylesi bir durumda Amerika’ya geliş niyetinin göçmen olmayan vizenin veriliş amacına aykırı olduğu düşünülüp başvuru reddedilecektir.
Daimi ikametgah sahiplerinin eşi ve çocukları, ayrıca Amerikan vatandaşının kardeşleri ve 21 yaşından büyük çocukları gibi kişiler, farklı öncelik kategorilerine göre belirlenen yıllık kotalar ile Amerika’da oturum izni alabilmektedir. Öte yandan bu kategorilerde birinci dereceden akrabalara kıyasla süreç daha fazla zaman almaktadır.
Aile Yoluyla Green Card Nasıl Alınır?
Aile üzerinden Green Card alabilmek için sponsor ile aranızdaki aile ilişkisinin kanıtlanması gerekmektedir. Örneğin evlilik yoluyla yapılan bir başvuruda evlilik cüzdanı ya da çocuklar için yapılan başvurularda doğum belgesi gibi kanıtlar hazırlanmış olmalıdır.
Daha sonra destekleyici belgeler ile birlikte hazırlanarak Yabancı Akraba için Başvuru Dilekçesi olan I-130 formu sponsor tarafından ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) teslim edilmelidir.
I-130 formu göçmenlik bürosu yetkilileri tarafından onaylandıktan sonra ya da aşağıda açıklayacağımız üzere başvurusu devam ederken Amerika’da başka bir göçmen olmayan vize türüyle bulunmanız ya da kendi ülkenizde bulunmanız durumuna bağlı olarak iki yol karşımıza çıkmaktadır.
Statü değişikliği yapmak kısaca Amerika'da bulunduğunuz, çalışan ya da turist gibi, geçici statünüzü daimi göçmen olarak değiştirmenizdir.
Statü değişikliğinin önemli avantajlarından birisi I-130 başvurusu ile eş zamanlı olarak dosyalanabilmesi ve bu sayede sürecin daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesidir. Statü değişikliği yapmak için Daimi Göçmenliğe Kayıt Başvurusu Form I-485 doldurulmalıdır.
Bu süreçte Form I-130 ile de göçmenlik başvurusu yapan kişinin sponsor olan aile üyesiyle olan akrabalık ilişkisi tespit edilir. ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne yapılan bu başvuru ile Amerika'da yasal olarak bulunan kişinin akrabalık bağı ile Green Card almak için başvurusu tamamlanır ve incelemelerden sonra talebin onay alması durumunda daimi göçmen olarak Amerika'da yaşamaya devam edebilirsiniz.
Amerika'daki akrabalarınızın sponsor olmasıyla kendi ülkenizden yürüteceğiniz başvuru süreçleri ile Amerika'da daimi oturum izni sahibi olabilirsiniz. Kendi ülkenizden yapacağınız başvurularda süreç Amerika Birleşik Devletleri konsolosluğu üzerinden yürütülür.
İlk olarak Amerikan vatandaşı ya da Amerika'da sürekli oturum izni sahibi olan akrabanızın Yabancı Akraba için Başvuru Dilekçesi I-130 formu ile ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne (USCIS) başvuruda bulunarak sponsorluk sürecini başlatması gerekir. I-130 formu ile sunduğunuz destekleyici belgelerle birlikte siz ve Amerika'daki akrabanız arasındaki ilişkinin tespiti yapılır.
USCIS dilekçeyi onayladıktan sonra belgeniz üzerinde yer alan öncelik tarihini dikkate alarak Amerika dışından başvuru için kullanılan DS-260 formu ile ABD konsolosluğu üzerinden başvurunun size ait olan kısmını başlatabilirsiniz.
Öncelik tarihi nedir öğrenmek için ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Akraba yoluyla Green Card almak kuzen, teyze, hala, amca ya da dayı gibi akrabalar için uygun değildir. Bu kişiler eğer varsa USCIS tarafından belirtilen kategorilerden birisine giren akrabalarının sponsorluğunda Amerika’da Yeşil Kart almak için başvuruda bulunabilirler.
İstihdam Yoluyla Green Card Almak
Sponsor işveren ile Green Card almak isteyenler için farklı kriter ve özelliklerde Green Card programları bulunmaktadır. İstihdam yoluyla yapılan başvurularda aileniz de sizinle birlikte Amerika’da yaşama, çalışma ve eğitim görme fırsatı elde edecektir.
Aşağıda Amerika’da çalışma yoluyla elde edebileceğiniz Amerika Yeşil Kart türleri ve kimler için uygun olduğu bulunmaktadır. Yıllık Green Card Türkiye kontenjanı olarak özel bir limit bulunmayıp dünya genelinde alınacak kişi sayısı belirlenmektedir.
Sponsorluk Kategorisi | Uygunluk | Yıllık Kontenjan |
EB-1 | Birinci istihdam kategorisi içinde üç alt grup bulunmaktadır. Bilim, sanat, eğitim, iş dünyası ya da atletizm alanında olağanüstü yeteneklere sahip kişiler En az üç yıllık deneyime sahip olan, uluslararası alanda tanınan seçkin profesor ve araştırma görevlileri Uluslarası bir şirketin Amerika’daki ilişkli şirketine tranfer edilen yöneticiler | 40,000 |
EB-2 | Master ya da doktora gibi lisans üstü derecelere sahip ya da en az beş yıllık lisans sonrası deneyim sahibi olağanüstü yetenekli kişiler | 40,000 |
EB-3 | Kendi içinde üç alt gruba ayrılan EB3 vizesi, lisans mezunları, en az iki yıllık deneyime sahip nitelikli işçiler ve iş/deneyim gerektirmeyen vasıfsız işçiler | 40.000 (10.000 Diğer İşçiler) |
EB-4 | Dördüncü istihdam kategorisi daha çok diğer kategorilere girmeyen başvurular için oluşturulmuş bir kategoridir. Örneğin kar amacı gütmeyen dini kuruluşlar EB4 ile Amerika’da istihdam etmek üzere sponsor olabilirler. | 10,000 |
EB-5 | Büyük miktarda sermayesi bulunan yatırımcıların kullanabileceği EB5 programı ile belirli bölgelerde 800 bin ya da diğer bölgelerde 1 milyon 50 bin dolar bir yatırım yaparak alınabilmektedir. | 10,000 |
Birinci istihdam kategorisi içinde üç alt grup bulunmaktadır. Bilim, sanat, eğitim, iş dünyası ya da atletizm alanında olağanüstü yeteneklere sahip kişiler En az üç yıllık deneyime sahip olan, uluslararası alanda tanınan seçkin profesor ve araştırma görevlileri Uluslarası bir şirketin Amerika'daki ilişkli şirketine tranfer edilen yöneticiler
Yıllık Kontenjan: 40,000
Master ya da doktora gibi lisans üstü derecelere sahip ya da en az beş yıllık lisans sonrası deneyim sahibi olağanüstü yetenekli kişiler
Yıllık Kontenjan: 40,000
Kendi içinde üç alt gruba ayrılan EB3 vizesi, lisans mezunları, en az iki yıllık deneyime sahip nitelikli işçiler ve iş/deneyim gerektirmeyen vasıfsız işçiler
Yıllık Kontenjan: 40,000 (10,000 Vasıfsız Çalışan)
Dördüncü istihdam kategorisi daha çok diğer kategorilere girmeyen başvurular için oluşturulmuş bir kategoridir. Örneğin kar amacı gütmeyen dini kuruluşlar EB4 ile Amerika'da istihdam etmek üzere sponsor olabilirler.
Yıllık Kontenjan: 10,000
Amerikan vatandaşları, evli çocukları için oluşturulmuş F3 kategorisi ile sponsor olabilir.
Yıllık Kontenjan: 10,000
Beş ayrı kategorisi bulunan program akrabası bulunmayan kişiler için hem çalışmak hem de Amerika oturum izni almak için önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır.
İstihdama Dayalı Green Card Nasıl Alınır?
Amerika’da yaşamak ve çalışmak için tercih edebileceğiniz en iyi yollardan birisi istihdam temelli Green Card programlarına bakmak olacaktır. Bu programlar sayesinde Amerika’da Yeşil Kart almanın yanı sıra ülkeye gelişiniz sonrasında veya statü değişikliği yaptığınızda Amerika’da iş bulmak gibi bir sorunla karşılaşmamış olacaksınız.
Bu programlar size sadece Amerika’da çalışma fırsatı vermeyip aynı zamanda oturum izni elde ederek ülkede özgürce yaşayabilmenize olanak tanır. Elbette bunun için ilk ve en önemli şart size Amerika’da sponsor olacak bir işveren bulmaktadır.
Sizi istihdam etmeye hazır olan işvereninizin geçmesi gereken pek çok aşama bulunmaktadır. Bunlardan ilki ABD Çalışma Bakanlığı’ndan (DOL) elde etmesi gereken İşgücü Sertifikası (ETA Form 9089) olacaktır. Pek çok aşamadan ve uzun br süreçten oluşan bu aşama tamamlandıktan ve sertifika onaylandıktan sonra ise ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri’ne (USCIS) başvuruda bulunması gerekir.
İşgücü Sertifikası hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Yabancı Çalışanlar için Göçmenlik Dilekçesi I-140 ile yapılan bu başvuruda işvereniniz size Amerika’da çalışmak üzere sponsor olacağını ve DOL tarafından tespit edilmiş minimum maaşı ödeyeceğini belirtmiş olur. Tüm destekleyici belgeler ile birlikte I-140 formu USCIS’e gönderilir. Sponsor işvereniniz bu aşamaları tamamladıktan sonra ise sizin Amerika’dan mı yoksa kendi ülkenizden mi başvuru yapacağınza göre değişen iki farklı yol bulunmaktadır.
Statü değişikliği, eğer Green Card başvurusu yaptığınızda Amerika'da bulunuyorsanız halihazırdaki göçmen olmayan vizenizi daimi göçmenlik statüsüne değiştirebilmek için izlemeniz gereken yoldur.
Statü değişikliği başvurusu Form I-485 ile yapılmaktadır. Yapacağınız başvuru süreci boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmanız gerekmektedir.
Çoğu durumda süreç içerisinde hız kazanmak adına statü değişikliği için I-485 ve yabancı istihdam olabilmek için I-140 başvuruları eş zamanlı olarak yapılmaktadır.
Sponsor işveren yoluyla kendi ülkenizden Amerika'ya göç etmek istiyorsanız başvuru süreçlerinin sizinle ilgili olan kısımlarını Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu üzerinden yürütmeniz gerekecektir.
Amerika dışından yapacağınız başvurularda elektronik olarak DS-260 Amerika Dışından Daimi Göçmenlik başvurusu formu doldurmanız gerekmektedir. Ayrıca sürecin ilerleyen aşamalarında Amerikan konsolosuluğunda bir mülakata katılmanız gerekmektedir.
Tüm süreçlerin başarıyla tamamlanmasından sonra ise Amerika'ya giderken kullanmanız üzere pasaportunuza göçmenlik vizesi işlenecektir.
EB-3 Green Card İle Amerika'daki Yeni Hayatınıza Güvenle Başlayın
Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!
Diğer Green Card Türleri
Çekiliş, aile ya da sponsorluk yoluyla Amerika’da Yeşil Kart elde etmek yaygın kullanılan yöntemler olsa da içinde bulunduğunuz olumsuz durumlar ya da uzun süredir Amerika’da bulunuyor olmakla da elde edebileceğiniz oturum izni çeşitleri bulunmaktadır.
Belirli bölgelerde 800 bin dolar ve diğer bölgelerde 1 milyon 50 bin dolar bir yatırım yaparak Green Card elde edebilirsiniz.
Irkı, dini, siyasi görüşü ya da belirli bir sosyal gruba dahil olduğu için kendi ülkesinde zulüm gören ya da bundan dolayı endişe duyan kişiler sığınma talebiyle koruma talep edebilmektedir.
1 Ocak 1972 yılından bu yana Amerika'da fiziksel olarak bulunan kişiler sunulan bir istisna ile Amerika'da daimi ikametgah hakkı elde etmek için başvuruda bulunabilirler.
Green Card Ne Kadar Sürede Çıkmaktadır?
Başvurunuzun sonuçlanma süresi, Amerika’da başka bir vize türüyle bulunurken statü değiştirerek mi yoksa kendi ülkenizden yapacağınız göçmenlikle mi olduğuna göre değişkenlik göstermektedir.
Amerika’da yaşamak için yapacağınız daimi göçmenlik başvurusu, başvuru türünüze bağlı olarak bir kaç ay ile bir kaç yıl arasında değişen bir zamanda sonuçlanabilir.
Statü değişikliği yoluyla Amerikan vatandaşının birinci dereceden akrabası olarak göçmen olmayan bir vizeden yapacağınız başvuruda bekleme süresi 1 ile 2 yıl arasında değişmektedir. Sürekli oturum izni sahibinin birinci dereceden akrabaları ve sponsor işveren yoluyla yapılan başvurularda ise süre biraz daha fazla olabilmekte.
Konsolosluk işlemleri ile Amerika dışından yapacağınız bir başvuruda birinci dereceden akraba olarak 13 ile 15 ay arasında bir sürede Green Card alabilmeniz mümkündür. İstihdam temelli ya da önceliklendirilmiş kategorilere göre yapılan başvurularda ise süreç biraz daha fazla olabilmektedir.
İlk olarak Amerikan vatandaşı ya da Amerika'da sürekli oturum izni sahibi olan akrabanızın Yabancı Akraba için Başvuru Dilekçesi I-130 formu ile ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne (USCIS) başvuruda bulunarak sponsorluk sürecini başlatması gerekir. I-130 formu ile sunduğunuz destekleyici belgelerle birlikte siz ve Amerika'daki akrabanız arasındaki ilişkinin tespiti yapılır.
USCIS dilekçeyi onayladıktan sonra belgeniz üzerinde yer alan öncelik tarihini dikkate alarak Amerika dışından başvuru için kullanılan DS-260 formu ile ABD konsolosluğu üzerinden başvurunun size ait olan kısmını başlatabilirsiniz.