Amerika’da Mühendis Olarak Nasıl Çalışabilirsiniz?
|
Amerika’da mühendis olarak iş bulmak ve çalışmak refah seviyesi yüksek bir ülkede yaşamanın avantajı ile yüksek maaş ve güçlü bir kariyer inşa etmek isteyen pek çok kişinin hayalleri arasında.
ABD’nin de bu konudaki iş gücü açığı nedeniyle bu talep hem işveren hem de çalışan tarafında karlı bir anlaşmaya dönüşebilir.
Örneğin ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun (BLS) yayınladığı verilere göre 2023 ile 2033 yılları arasında mühendislik ve mimarlık alanlarındaki istihdamın diğer tüm sektörlerden daha hızlı büyüyeceği ve her yıl yaklaşık 195 bin yeni açık iş pozisyonu açılacağı öngörülmüştür.
Ayrıca ABD Ulusal Bilim Kurulu’nun verilerine göre STEM olarak geçen ve içinde matematik ve mühendislik bilimlerini de kapsayan alanlarda 2021 yılına göre %26’lık bir pay ABD dışında doğmuş kişiler tarafından doldurulmuştur.
Bu bilgiler ışığında mühendis olarak Amerika’da çalışmak isteyen kişiler rehber niteliğinde bir yazı hazırladık. Daha fazla bilgi ve yazımızın detayında değineceğimiz üzere EB3 programı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sponsor İşvereninizi Bulun
Mühendis olarak Amerika’da çalışmak için bir iş bulmanın ötesinde aslında size sponsor olmaya hazır bir işveren bulmanız gerekir çünkü ABD dışından ya da ülkede Green Card sahibi veya Amerikan vatandaşı olarak bulunmayan birisini işe almak pek çok sürecin tamamlanması gerektirmektedir.
Bu süreç genel kapsamda
- İşverenin Amerika’da ihtiyacı doğrultusunda bir çalışan bulamadığını göstermek üzere iş ilanları açması
- Ülke dışından çalışan istihdam etmek için yasal bir engelinin olmadığını göstermesi
- Sizin iş için gerekli eğitim ve niteliklere sahip olduğunuzun kanıtlanması
- İstihdam edilecek kişiye bulunduğu eyalet ve şehrin standartlarında bir maaş ödeyeceğini göstermesi
gibi bir takım aşamalardan oluşur. Bu süreçlerin başvuru niteliklerinize göre değişebileceğiniz belirtmek isteriz.
Ayrıca Bakınız:
ABD Çalışma Bakanlığı (DOL) ve ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Servisi (USCIS) üzerinde ilerleyen bu süreçler maliyetli ve uzun zaman alan süreçlerdir. Bu nedenle tüm kriterleri karşılasanız bile Amerika’da yasal olarak çalışmaya hazır Green Card sahibi olmayan birisini istihdam etmek pek çok şirketin uzak durduğu bir noktadır.
Elbette bu durum sizi karamsarlığa uğratmasın. Alanınızda iyi bir eğitiminiz, iş geçmişiniz ya da kayda değer ödülleriniz, makaleleriniz varsa sizi istihdam etmenin şirketine katacağı büyük değer nedeniyle sponsor olmaya hazır bir işveren bulabilirsiniz.
Size sponsor olmaya hazır bir şirket ile anlaşmaya vardıktan sonra ise karşımıza niteliklerinize uygun bir vize ya da Green Card başvurusu yapma aşaması çıkıyor. Bu noktada iyi bir göçmenlik avukatı ile çalışmak sürecin iyi yönetilmesi için kritik noktadır.
Ayrıca Bakınız:
Kullanabileceğiniz Vize Seçenekleri
Mühendis olarak Amerika’da çalışmak üzere anlaşmanızı sağladıktan sonra hem sizin hem de işverenin ihtiyaçlarına ve kriterlerine uygun bir vize başvurusu yapmanız gerekir.
Ayrıca halihazırda Amerika’da örneğin F1 öğrenci vizesi ile bulunuyorsanız da statünüzü bir çalışma statüsüne çevirmelisiniz.
Bu noktada size kalıcı bir yaşam sunmayıp sadece izin verilen süre boyunca Amerika’da çalışma imkanı sağlayan göçmen olmayan statüler ve oturum izni almanızı ve sahip olduğunuz işin de ötesinde özgür bir şekilde Amerika’da yaşayabilmenizi sağlayan istihdam bazlı Green Card olarak farklı seçenekler bulunmaktadır.
H1B Vizesi
Amerika’da çalışmak isteyen mühendis ve diğer pek çok alandan kişinin bildiği H1B Çalışma Vizesi ilk girişte 3 yıl ve sonrasında 3 yıl daha olmak üzere toplam 6 yıl size Amerika’da çalışabilme olanağı tanır.
H1B ile Amerika’da çalışan kişiler eğer iş değiştirmek isterse yeniden sponsorluk süreçlerinin tekrar edilmesi gerekir. Ayrıca dünya genelinden çok fazla talep olan bu statü için yıllık kotalar ve bir kura sistemi bulunur. Kura sistemiyle seçilen kişiler arasında olmanız gerekir.
Öte yandan Dual Intent olarak adlandırılan H1B statüsü ile gelecekte Green Card almanızın da önü açılmaktadır.
O1 Vizesi
Yetenek vizesi olarak geçen O1 vizesi için alanınızda kayda değer kanıtlı başarılarınızın, alanınızda ödüllerinizin ve tanınırlığınızın olması gerekir. Diğer bir deyişle alanınızda ulusal ve uluslararası alanında öne çıkan birisi olduğunuzu gösterebilmelisiniz.
İlk girişte 3 yıla kadar Amerika’da kalabilmenize olanak tanıyan O1 statüsü ile bir yıl daha kalış sürenizi uzatabilmeniz, bunun gerekli olduğu kanıtlanarak, mümkündür.
Özellikle mühendisliğe yeni başlamış kişiler için iyi bir opsiyon olmayabilir. Elbette nitelikleriniz hakkında bir göçmenlik avukatıyla görüşmeniz faydanıza olacaktır.
L1 Vizesi
Şirket içi transfer vizesi olarak da bilinen L1 vizesi, Türkiye ya da çalıştığınız ülkedeki şirketin Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan şube, üst kuruluş ya da alt kuruluş gibi bağlı bir iştirakine yönetici ya da bir alanda uzman olarak transfer edilebilmenize olanak tanır.
Ayrıca kendi şirketinizin Amerika’daki şubesini kurmak için de L1 vizesi başvurusu yapabilmeniz mümkün olabilir.
Kendi içinde L1A ve L1B olarak ayrılan şirket içi transfer vizesi ile yeni bir şirket kurulumu için L1A üzerinden ilk girişte 1 yıl, varolan bir şirkete yönetici olarak transfer için 3 yıl ülkede kalma hakkı elde ederek toplamda 7 yıl Amerika’da mühendis olarak kalabilirsiniz.
L1B ise bir alandaki uzmanlığınız üzerinden transfer edilmenizi sağlayıp ilk girişte 3 yıl ve toplamda 5 yıl kalış elde edebilmenizi sağlar.
Yukarıda bahsettiğimiz çalışma vizesi türleri ile mühendis olarak verilen süre dahilinde Amerika’da yaşabilirsiniz. Tekrar hatırlatmak isteriz ki iş değiştirmeniz durumunda tüm sürecin yeni sponsor ile tekrarlanması gibi bir handikap bulunmaktadır.
Bir de Amerika’da istihdam edilmek yoluyla elde edebileceğiniz Green Card yani oturum izni seçenekleri bulunuyor.
Green Card seçenekleri ile bir kez ABD’ye giriş yapmanız halinde oturum izni sahibi olmanın gücü ile, gerekli şartları karşıladıktan sonra, istediğiniz yerde çalışabilir, istediğiniz şehirde kalma süresi sorunu ve sponsor bulma problemi gibi sıkıntılarla uğraşmadan yaşabilirsiniz.
EB-1 Programı
İstihdam Bazlı (Employment Based) 1. Kategori kendi içinde 3 ayrı kategoriye ayrılan resmi bir çalışma temelli Green Card programıdır.
Genel olarak ulusal ve uluslararası olarak olağanüstü yeteneği ve başarısı kanıtlanmış kişiler, profesör ya da akademik araştırmacılar, uluslararası şirketlerin yöneticileri bu program kapsamında bir mühendis olarak Amerika’da yaşam fırsatı elde edebilir.
Belirli kriterler üzerinden ilerleyen süreçte şartları karşılaması oldukça zor olmasına karşın Labor Certification ve bazı kategoriler için sponsor işveren bulma gerekliliği olmaması noktalarında avantajı bulunmaktadır.
EB-2 Programı ve NIW
İstihdam Bazlı 2. Kategori de kendi içinde farklılaşan ve niteliklere göre değişen noktaları bulunan bir diğer programdır.
Lisans sonrası elde edilen master ve doktora sahipleri, alanında belirlenen sürelerde çalışmış deneyim sahibi kişiler ve yine kendi alanında olağanüstü başarıları göstermiş kişiler Amerika’da mühendislik kariyerini sürdürmek üzere EB-2 için uygun olabilir.
Bu noktada size teklif edilen işin de bu kriterler üzerinde bir istihdam arayışında olması gerekmektedir.
Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’ne önemli bir katma değer sağlayacağı düşünülen kişiler Ulusal Fayda Feragatnamesi (NIW) ile sponsor ihtiyacı kalmadan Amerika’da oturum izni elde edebilir.
EB-3 Programı
Kendi içinde 3 alt kategoriye ayrılan EB-3 programının Professionals kategorisi lisans mezunu kişilerin Amerika’da işveren sponsorluğunda oturum izni alması için kullanılabilmektedir. Elbette teklif edilen işin kişinin lisans alanı üzerinde olması gerekir.
Görüldüğü üzere Amerika’da mühendis olarak çalışabilmek için kullanabileceğiniz farklı vize ve oturum izni seçenekleri bulunmaktadır.
Yazımızın giriş kısmında da bahsettiğimiz üzere Amerika’daki bir işverenin ülke dışından birisine mühendis olarak sponsor olması zaman ve maliyet nedeniyle çok sıcak bakılmamaktadır.
Bu noktada bir sponsor bulabilmek için gerçekten alanınızda öne çıkan başarı ve yeteneklerinizi göstermelisiniz ki tüm hukuki süreç, zaman ve maliyet konularında işveren süreci yürütmeyi değer bulabilsin.
Öte yandan halihazırda Amerika’da oturum izniniz varsa mezun olduğunuz mühendislik alanında bir işverenin bu süreçlerle uğraşmadan bir Amerikan vatandaşı gibi sizi işe alabilmesi oldukça makul bir yoldur.
Yazımızın son kısmında da değineceğimiz üzere EB3Vize olarak verdiğimiz hizmet ile bu noktada size yardımcı olabiliriz.
Akredite, Gerekli Lisans ve İzinlere Dikkat Edin
Amerika’da mühendis olarak çalışmak isteyenler için sponsor bulmak ve vize seçenekleri dışında bir de aldığınız eğitimin ABD’de kabul görebilmesi ve işinizi yürütebilmek için elde etmeniz gerekebilecek lisans, izin ve yetkilere göz atalım.
Akredite Kuruluşları Üzerinden Eğitiminizi Kanıtlayın
Türkiye’de üniversite okuduktan sonra Amerika’da mühendis olarak iş bulabilmek için eğitiminizin akredite edilmesi gerekebilir. Bu sayede aldığınız eğitimin ABD standartlarında karşılığı olan mühendislik lisans derecesinde işler için başvuruda bulunabilirsiniz.
Transkriptiniz, eğitim programı ve diploma gibi belgelerin temin edilmesi ile gerçekleştirilebilecek bu işlem için akredite kuruluşları ile iletişime geçebilirsiniz.
Bu noktada bir de ABET akreditasyonu olan eğitim programlarından bahsetmek gerekir.
Mühendislik ve Teknoloji için Akreditasyon Kurulu (Accreditation Board for Engineering and Technology) ABD merkezli bir özel kuruluş olup çeşitli ülkelerdeki bazı programlara akredit vermektedir.
Eğer ABET-Accredited bir eğitim programından mezunsanız eğitiminizi akredite etmenize gerek kalmayacaktır.
ABET akreditasyonu üniversitelere değil, üniversite bünyesindeki eğitimlere verilmektedir. Türkiye’den İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi gibi seçkin üniversitelerin bazı eğitim programları ABET akreditasyonuna sahiptir.
Alanınızla İlgili Lisansları Edinin
Özellikle halk sağlığı ve güvenliğini de kapsayan mühendislik alanlarında eyalete göre değişmekle birlikte bazı sınavları geçip lisans elde etmeniz gerekebilir.
Örneğin İnşaat Mühendisliği ve Makine Mühendisliği gibi alanlarda Fundamentals of Engineering (FE) ve Professional Engineering Licence (PE) yapılacak işin niteliklerine göre istenebilmektedir.
Daha fazla bilgi için NCEES websitesini inceleyebilirsiniz.
Bunların dışında kendi alanınızda değer gören eğitim programlarını tamamlayıp sertifika ve lisans elde etmek iş bulma sürecinizde size önemli bir artı değer sağlayacaktır.
Bahsettiğimiz akredite ve lisanslar ile ilgili bilgiler eyalet, mühendislik alanı ve iş teklifi özelinde değişkenlik gösterebilir.
Amerika’da Ortalama Mühendis Maaşları
Amerika’da mühendis maaşları tüm mühendislik alanları ortalaması olarak 2024 yılı için ABD İşgücü İstatistikleri Bürosunun verilerine göre $90,000 civarındadır. Elbette bu noktada alanlara özel olarak daha net bir tablo ortaya koymak gerekiyor.
Aşağıdaki tabloda Amerika’da bölümlerine göre ortalama mühendis maaşlarını inceleyebilirsiniz.
Mühendislik Alanı | Giriş Seviye Ortalama Maaşlar | Genel Maaş Ortalaması |
---|---|---|
İnşaat Mühendisi | $63,000 | $100,000 |
Kimya Mühendisi | $72,000 | $122,000 |
Elektrik Mühendisi | $72,000 | $117,000 |
Makine Mühendisi | $69,000 | $105,000 |
Petrol Mühendisi | $77,000 | $135,000 |
Yazılım Mühendisi | $70,000 | $138,000 |
Bilgisayar Mühendisi | $76,000 | $147,000 |
Maden Mühendisi | $55,000 | $105,000 |
Tablo üzerindeki veriler ABD genelinde olup bulunduğunuz şehir ve iş pozisyonuna göre farklılıklar gösterecektir.
Amerika’ya İlk Adımınızı Atın
Bu yazımızda Amerika’da mühendis olarak çalışmak isteyen kişiler için genel olarak süreçten ve değerlendirebilecekleri seçeneklerden bahsettik.
Yazımızın detaylarında gördüğünüz üzere Amerika’da mühendis olmak için ülke dışından başvuru yapmanız halinde hem işveren hem de sizin tarafınızda yürütülmesi gereken pek çok süreç bulunuyor. Bu nedenle pek çok işveren Amerika’da bulunmayan birisi için iş teklifi yapmaktan uzak durabilmekte.
EB3Vize olarak Amerika’da fast food işletmeleri ile çalışmak isteyenler için anlaşma sağladığımız açık iş pozisyonları bulunmaktadır.
Firmamızın sağladığı anlaşmalı işverenler ile sürecinizi başlatarak Amerika’daki hayatınıza hem ilk adımınızda size destek olacak bir iş hem de Green Card sahibi olarak başlayabilirsiniz.
1 yıllık çalışmanız sonunda ABD’de oturum izni sahibi birisi olarak kendi uzmanı olduğunuz mühendislik alanında istediğiniz iş ve şehirde hayatınızı devam ettirebilmeniz mümkün.
Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir ya da sitemize kayıt olarak açık iş pozisyonlarını öğrenebilirsiniz.