fbpx
 Amerika’da Çalışabilmek için Kullanabileceğiniz 7 Çalışma Vizesi

Amerika’da Çalışabilmek için Kullanabileceğiniz 7 Çalışma Vizesi

Amerika çalışma vizesi çeşitleri karşılayabildiğiniz şartlara ve sahip olduğunuz niteliklere göre farklı kategorilerde alınabilir. Sermayeniz, eğitim dereceniz ya da bir alanda sahip olduğunuz uzmanlığınız Amerika’da çalışabilmek için size bir fırsat yaratabilir. 

Amerika Çalışma Vizeleri:

Bu yazımızda göçmen olmayan vizeler arasından tercih edebileceğiniz 4 vize türü olan O1, H1B, E1- E2 ve L1A- L1B vizelerinin detaylarını ve gereksinimlerini inceledik. Bu sayede size en uygun vize ile Amerika’da çalışmak için doğru adımı atabilirsiniz.

Yazımızda geçen Amerika iş vizesi seçenekleri dışında eğitim ve deneyim şartı gerektirmeyen resmi EB-3 İstihdam Yoluyla Green Card programı hakkında detaylı bilgi almak ve açık iş pozisyonları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

H-1B Amerika Çalışma Vizesi 

h1b amerika çalışma vizesi

H-1B vizesi uzmanlık gerektiren pozisyonlara geçici olarak yabancı işçi alınmasına olanak sağlayan bir Amerika çalışma vizesidir. Bu uzmanlık iş teklifi ile alakalı 4 yıllık bir üniversite diploması ve tecrübe ile kanıtlanabilir. 

Ek olarak H-1B çalışma vizesini özel kılan bir faktör bu vizenin Dual-Intent bir vize olmasıdır. Bu sayede H-1B çalışma vizesinin göçmen olmayan çalışanlara verilen bir vize olmasına rağmen vize sahiplerinin Green Card başvurusu ile göçmen statüsüne geçebileceği anlamına gelir.

H-1B Amerika Çalışma Vizesine Kimler Başvurabilir? 

Amerika çalışma vizesi seçenekleri arasında oldukça fazla tercih edilen H-1B vizesine sağlık, bilim, teknoloji, ekonomi, hukuk, medya ve eğitim gibi birçok sektörden tecrübeli çalışanlar başvurabilir.

H1B çalışma vizesine başvurunun en temel şartı size sponsor olacak bir işveren bulabilmektir. Yapılacak iş teklifinin sizin uzmanlık alanınızda olması gerekir.

H-1B Vizesi için Gereken Evraklar ve Şartlar Nelerdir? 

H-1B vizesine başvurabilmek için öncelikle Amerika’daki bir işverenden iş teklifi almanız gerekmektedir. Buna ek olarak işverenin daha önce iş ilanını Amerika’da yayınlamış ve bu pozisyona uygun bir Green Card sahibi veya bir Amerikan vatandaşı bulamamış olması şartı aranır.

H1B çalışma vizesine başvurmak için ise şu evraklar gerekir:

  • Sponsor tarafından doldurulan I-129 Formu 
  • Amerika Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmış bir çalışma durumu belgesi (LCA)
  • Sponsorunuzdan aldığınız iş teklifinin bir kopyası
  • İşveren ile aranızdaki anlaşmayı gösteren bir belge
  • İş tanımı
  • H-1B vizesi için yeterli nitelikte olduğunuzu kanıtlayan üniversite diploması ya da eşdeğer tecrübeye sahip olduğunuzu gösteren belgeler
  • Özgeçmişinizin bir kopyası
  • Geçerli bir pasaport

H-1B Amerika Çalışma Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır? 

H1B Amerika çalışma vizesi başvurusu için bir sponsor gerektiğinden başvuru aşamaları öncelikle işveren tarafından tamamlanır. Ardından H-1B vizesi başvurusu yapmak için şu adımlar izlenir:

  1. H1B Vizesi için Sponsor Bulmak 

H-1B almak için ilk ve en önemli adım vizenize sponsor olacak bir işveren bulmaktır. Amerika çalışma vizesi için sponsor bulmak istiyorsanız H-1B Amerika çalışma vizesi sponsorluğu veren şirketlerin listelendiği veritabanlarına göz atıp işverenlerle e-posta yoluyla iletişime geçebilir ya da iş ilanlarına başvurabilirsiniz.

  1. Çalışma Durumu Belgesi (LCA) Başvurusu Yapmak

Sponsor bulduktan sonra işvereniniz maaş, iş koşulları ve lokasyon gibi bilgileri Amerika Çalışma Bakanlığına sunup Çalışma Durumu Belgesi (LCA) başvurusunda bulunmalıdır. 

  1. I-129 Formunun Doldurulması

LCA başvurusu onaylandıktan sonra işvereniniz yukarıda bahsettiğimiz evraklar ile ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri, yani USCIS’e sizin adınıza göçmen olmayan işçi vizeleri başvurusunda kullanılan I-129 formunu doldurmalıdır.

İşvereninizin diğer aşamalarda olduğu gibi bu aşamalarda da form ve başvuru ücretlerini ödemesi gerekmektedir. 

  1. Vize Görüşmesi

Diğer aşamaları tamamladıktan ve I-129 formunuz onaylandıktan sonra vize görüşmesi tarihi almak için online olarak DS-160 formu doldurmalısınız. 

DS-160 formunuz onaylanmasıyla birlikte, formu doldururken seçtiğiniz Amerikan Konsolosluğu veya Büyükelçiliğinde belirlenen tarihte vize görüşmesine katılmanız gerekmektedir.

Vize görüşmesinde başvurunuz onaylandığı takdirde Amerika’ya seyahat edebilir ve legal olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: DS160 Formu Nasıl Doldurulur?

O1A ve O1B Yetenek Vizesi 

o1 amerika yetenek vizesi

Başvuranın alanına göre kendi içinde O-1A ve O-1B olarak iki farklı kategoriye ayrılan O-1 Amerika çalışma vizesi; bilim, sanat, eğitim, işletme, spor, sinema ve televizyon alanlarında olağanüstü başarıya sahip ve bu başarısı ile ulusal ya da uluslararası olarak tanınan kişilere verilen bir geçici çalışma vizesidir. 

O-1 vizesi Dual-Intent bir vize olduğundan, bu vizeyi alıp Amerika’da çalışmaya başladıktan sonra Amerika’da kalıcı olarak çalışmak ve yaşamak için Green Card başvurusunda bulunabilirsiniz.

O-1 Vizesine Kimler Başvurabilir? 

O-1 Amerika iş vizesi için bilim, sanat, eğitim, işletme, spor, sinema ve televizyon alanlarından birinde olağanüstü başarıya sahip herkes başvurabilir. 

Örneğin sinema sektöründe olağanüstü yeteneği ile tanınan bir yönetmenin yanı sıra bir sahne tasarım uzmanı da olağanüstü başarısı ile ulusal ya da uluslararası düzeyde tanındığı takdirde O-1 vizesi alabilir.

O-1 Vizesi için Gereken Evraklar ve Şartlar Nelerdir?

Bir işveren ya da birey tarafından yapılan iş teklifi sonrasında kişinin alanındaki başarısına ilişkin bağımsız bir organizasyon ya da yetkili bir kişi tarafından tavsiye mektubu alınması ve kişinin olağanüstü başarısını ya da yeteneğini kanıtlayabilmesi O-1 vizesi için gereken genel şartlardır. 

O-1 vizesi kendi içinde bilim, eğitim, işletme ve spor alanlarından birinde başarılı bireyler için O-1A; sanat, sinema ve televizyon alanındakiler için O-1B olarak ikiye ayrıldığından dolayı kişinin yeteneğini kanıtlaması için gereken belgeler vize türüne göre değişiklik gösterir.

O-1 Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır? 

O-1 vizesi de sponsorluk gerektiren bir vize türü olduğundan vize başvurusunun ilk aşamaları sponsorunuz tarafından gerçekleştirilecektir.

Aşamalar şu şekildedir:

  1. O-1 Vizesi için Sponsor Bulmak ve İş Teklifi

O-1 vizesine sponsorluk veren şirketlere dair herhangi bir veritabanı bulunmamaktadır. O1 vizesi doğası gereği olağanüstü başarı gösteren ve tanınan kişilere verildiğinden dolayı, veritabanında şirket aramak yerine sektörünüzde önde gelen ve çalışan arayan kuruluşlara size sponsor olması için profesyonel bir e-posta gönderebilirsiniz. 

  1. Sponsorun Başvuru Sürecini Başlatması

Sponsorunuz başvuru sürecini başlatmak için I-129 formunu ve alanınızdaki yetkin ve tanınan kimseler tarafından yazılan tavsiye mektubunu USCIS’e sunmalıdır.

Bunlara ek olarak sponsor üzerinde anlaşılan iş anlaşmasını da I-129 formu ile iletmelidir.  Son olarak sponsor O-1 vizesi için yeteri kadar nitelikli olduğunuzu kanıtlayan belgeleri de forma dahil etmelidir.

  1. DS-160 ve Vize Görüşmesi

I-120 formu onaylandıktan sonra online olarak DS-160 formunu doldurmanız gerekmektedir. Vize görüşme tarihiniz belli olduktan sonra I-129 ve DS-160 formlarının onay sayfalarının bir çıktısını almalısınız.

Ardından bu belgeler ve pasaportunuz ile birlikte belirlenen tarihte vize görüşmesine gidebilirsiniz.

L1A ve L1B Şirket İçi Transfer Vizesi

l1 amerika şirket vizesi

L1 vizesi bir şirketin yetkili çalışanının aynı şirketin Amerika’daki iştirakına veya şubesine transferi için kullanılan ve kendi içinde L1A ve L1B olmak üzere ikiye ayrılan Amerika çalışma vizesi türleridir. 

L1 şirket içi transfer vizesi kalma süresi, aile üyelerine vize imkanı, minimum yatırım gereksinimi gözetmemesi ve vizenin Dual Intent doğası gereği Green Card fırsatı sunması gibi birçok avantaja sahiptir.

L1A vizesi ile Amerika’ya ilk girişte yeni bir ofis açıyorsanız 1 yıl kalış süresi elde edersiniz. Diğer başvurularda ise bu ilk kalış süresi 3 yıl olup her iki seçenekte de maksimum 7 yıla kadar kalış süresi uzatılabilir. 

L1B vizesi için de ilk kalış süreleri aynı olmakla birlikte maksimum 5 yıla kadar uzatma yapılabilmektedir.

L1A ve L1B Vizesine Kimler Başvurabilir?

L1 vizesine bir şirketin Amerika’da iştirakı ya da şubesine transfer olmak veya varolan şirketin bir Amerika şubesi ya da iştirakini kurmak isteyen şirket sahipleri, yöneticileri ya da özel bilgiye sahip çalışanları başvurabilir. 

Genel yargının aksine L1 vizesine başvurabilmek için Amerika’da halihazırda varlığını sürdüren bir şirket olmak zorunda değildir ve L1 vizesi Amerika’da şirket kurarak alınabilir.

L1 vizesi kendi içinde ikiye ayrıldığından vize başvurusunu doğru kategoriden yapmak önemlidir. Şirketinin Amerika şubesine transfer olacak ya da Amerika’da söz konusu şubeyi kurmakta yardım edecek şirket sahipleri ve yöneticiler L1A, özel bilgiye sahip çalışanlar ise L1B vizesine başvurmalıdır.

Diğer Amerika çalışma vizelerinin aksine zaten çalışmakta olduğunuz bir şirket üzerinden gerçekleşmesi nedeniyle Amerika’da başka bir iş teklifi almanıza gerek kalmamaktadır.

L1A ve L1B Vizesi için Gereken Evraklar ve Şartlar Nelerdir?

L1 vize başvurusu için gereken evraklar ve şartlar şu şekildedir;

  • Arasında çalışan transferi gerçekleşecek iki şirketin birbiri ile doğrudan ya da dolaylı olarak bağlantılı olması gerekmektedir. Bu bağlantı bir şirketin diğer şirketin ortağı, şubesi, iştirakı ya da alt kuruluşu olması olarak örneklendirilebilir.
  • Transfer olunacak şirket ve bağlantılı şirketlerden bir veya birkaçının, çalışanın L1 vizesi ile ABD’de bulunacağı süre boyunca biri ABD olmak üzere en az iki farklı ülkede aktif olarak faaliyet göstermeleri gerekir. 
  • Transferi talep edilen çalışanın, L1 vizesine başvurduğu tarihten önceki üç yıl içinde en az bir yıl kesintisiz ve tam zamanlı olarak yönetici ya da özel bilgiye sahip çalışan niteliğinde bir pozisyonda çalışmış olması şartı aranır. 
  • Vize adayının transfer olacağı şirkete L1A vizesi için yönetici; L1B vizesi için özel bilgiye sahip çalışan olarak atanması gerekmektedir.

Amerika L1A ve L1B Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

L1 vizesi başvurusu yapmak için bir işverenin sponsorluğu gerektiğinden başvuru sürecinin çoğu Amerika’da size iş teklifini sağlayan sponsor şirket tarafından takip edilmelidir. L1 vize başvurusu şu adımlar takip edilerek yapılır:

  1. Kriterlere Uyum ve Kategori Belirleme

L1 vizesi ile Amerika’daki bir şubeye ya da iştiraka transfer olabileceğinizi düşünüyorsanız atmanız gereken ilk adımlar L1 vizesinin şatrlarını karşıladığınızı kontrol ettikten sonra L1A ve L1B kategorilerinden hangisinin sizin için uygun olduğunu belirlemek olacaktır. 

  1. I-129 Formu

L1A ve L1B vizeleri arasından hangi L1 kategorisine uygun olunduğu belirlendikten sonraki başvuru süreci her iki vize kategorisinde de hemen hemen aynı işlemektedir.  Sponsor şirketiniz L1 vizenizin başvuru sürecini resmi olarak başlatmak için I-129 formu doldurmalıdır. 

L1 vizesi için I-129 formu doldururken işvereninizin sunması gereken belgeler şu şekildedir:

  • Sponsor şirket ile vize adayının geçen 3 yıl içinde en az 1 yıl boyunca devamlı çalıştığı şirketin arasındaki ortaklık kriterlerine uyduğunu kanıtlayan belgeler
  • Vize başvurusu sahibinin atandığı pozisyonda L1A için yönetici, L1B için özel bilgiye sahip bir çalışan olarak görev alacağını gösteren dökümanlar
  • Çalışanın özgeçmişi
  • Çalışanın transfer olduğu pozisyonda çalışmak için yeterli niteliğe veya bilgiye sahip olduğuna yönelik kanıtlar
  1. DS-160 Formu

Adınıza açılan I-129 formu onaylandıktan sonra Amerika Dışişleri Bakanlığın web sitesinden DS-160 formunu doldurmanız gerekmektedir. 

DS-160 formunda adınız, pasaport veya TC kimlik numaranız, medeni durumunuz ve doğum tarihiniz gibi bilgiler istenmektedir. Bu formu doldurduktan sonra size en yakın Amerikan Konsolosluğu veya Büyükelçiliğinden L1A ve L1B Amerika iş vizesi başvurusu için vize görüşme tarihi alabilirsiniz.

E1 Tüccar ve E2 Yatırımcı Vizesi

e1 ticaret e2 yatırımcı vizesi

Yatırımcı ve tüccar vizesi olarak da ele alabileceğimiz E vizesi, kendi içinde E-1 ve E-2 kategorilerine ayrılmaktadır. Bu vize sadece Amerika ile anlaşması bulunan ülkelerin vatandaşlarının başvurusuna açık olmakla birlikte Türkiye de bu ülkeler arasındadır. 

E1 tüccar ve E2 yatırımcı vizeleri ile Amerika’da ilk girişte 2 yıla kadar kalabilir ve bir sınır olmadan 2 yıllık uzatmalar yapabilirsiniz. 

E-1 ve E-2 vizeleri aynı kategori altında bulunsa da ikisi arasında bazı farklar bulunmaktadır.

E-1 ve E-2 Vizesi Arasındaki Farklar Nedir?

Resmi isimleri ile ele almak gerekirse, ikisi de Amerika iş vizesi kategorisinde olmasına karşın E1 tüccar vizesi ile E2 yatırımcı vizesi arasındaki temel fark yapılacak işin hedefidir.

E1 Tüccar vizesini alacak kişinin sadece kendi veya bağlı olduğu bir şirket adına Amerika’da ticaret yapmak amacıyla başvuru yapması beklenirken, E2 yatırımcı vizesi alacak kişinin işin niteliklerine uygun ve yeterli bir sermaye ile başvuruda bulunması gerekir. 

E vizesinin diğer girişimci ve yatırımcı vizelerine kıyasla önemli bir avantajı ise minimum yatırım miktarının olmamasıdır. E vizesi ile yapılacak yatırımın sözkonusu iş planı için elverişli olması yeterlidir. 

Örneğin bir teknoloji fabrikası açmak için 500.000 dolarlık bir sermaye yeterli kabul edilmezken, yerel bir işletme açmak için 80.000 dolarlık yatırım yeterli olabilir.

E1 ve E2 Vizesine Kimler Başvurabilir?

E1 tüccar ve E2 yatırımcı vizesi göçmenlik amacı gütmeyen bir vize türü olduğundan başvuranın Amerika’ya daimi göçmenlik gibi amacının olmaması ve Amerika’ya sadece ticaret ya da yatırım faaliyetlerini sürdürme ya da yönetmek amacı ile gitmesi gerekmektedir. 

Diğer bir deyişle E vizelerine göçmenlik amacı olmayan, ticaretini büyütmek ya da Amerika’ya yatırım yapmak isteyen kişiler başvurabilir.

E1 Tüccar ve E2 Yatırımcı Vizesi için Gereken Şartlar Nelerdir?

E1 ve E2 vizesine başvurmak için kişinin ve şirketin şu şartları karşılaması beklenmektedir:

  • Başvuru adayı Amerika’nın ticaret seferberliği anlaşması bulunan ülkelerden birinin vatandaşı olması
  • E1 vizesi için, halihazırda uluslararası seviyede bir ticaret yapıyor olmak ve bu ticaretin büyük bir kısmının Amerika ile başvuranın ülkesi arasında gerçekleşmesi
  • E2 vizesi için Amerika’daki bir şirkete yüksek miktarda yatırım yapmış veya yapıyor olmak
  • Yapılacak ticaretin veya yatırımın tek seferlik olmaması ve sürekli olarak devam etmesi

E1 ve E2 Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

E vizesine şartlarını karşıladığınızıdan emin olduktan sonra göçmen olmayan bir statüde Amerika’da bulunuyorsanız USCIS’e yapacağınız statü değişikliği başvurusu ile, Amerika dışında bulunuyorsanız Amerikan Konsolosluğu veya Büyükelçiliği’ne yapacağınız vize başvurusu ile E vizesi sürecini başlatabilirsiniz. 

E1 ticaret ve E2 yatırım vize süreci aşağıdaki şekilde işlemektedir:

  1. DS-160 Formunu Doldurun

E1 ve E2 vizesinin başvuru sürecinini başlatmak için DS-160 formunu online olarak doldurmanız gerekmektedir. Göçmen olmayan vize başvurularında kullanılan bu formda adınız ve doğum tarihiniz gibi bilgiler istenmektedir. Formu doldurduktan sonra karşınıza çıkacak onay sayfasını yazdırmanız başvurunuz için önem arz etmektedir.

  1. DS-165E Formunu Doldurun

DS-160 formunu doldurduktan sonra Amerika ile ticaret anlaşması bulunan ülkelerdeki yatırımcılar ve tüccarlar için düzenlenmiş DS-165E formunu doldurmanız gerekmektedir. Bu formda işiniz ve kendiniz hakkında finansal durum, şirket ile bağlantı ve şirketin yönetimindeki yerinize dair bazı somut bilgiler vermeniz gerekmektedir.

Bu iki formu doldurduktan sonra başvuruda bulunduğunuz Amerikan Büyükelçiliği ya da Konsolosluğundan vize görüşmesi için tarih almalısınız.

  1. Vize Görüşmesine Katılın

Vize görüşmesi tarihi geldiğinde vize görüşmesine katılmalı ve size yöneltilecek soruları dürüst ve doğru bir şekilde cevaplamalısınız. 

Bu sorular arasında Amerika’ya gidiş amacınız, yatırım yapacağınız şirket ile aranızdaki bağlantı, yatırım amacınız, şirketinizin yapacağınız yatırım ile izleyeceği yol haritası ve formlarda doldurduğunuz bilgilere dair sorular olabilir. Dosyalarınız kontrol edildikten sonra vize görevlisi başvurunuzun akıbetini belirleyecektir.

Vize görüşmesinde yöneltilen soruları formlarda verilen bilgilerle çelişecek şekilde cevaplamak vize başvurusunun reddedilmesi ile sonuçlanabilir.

Bu yazımızda Amerika çalışma vizeleri konusuna değindik. Siz de kariyerinizi Amerika’da büyütmek istiyorsanız bu yöntemler arasında tercih yapabilirsiniz. 

Eğer Amerika’da çalışmak için yeteri kadar sermayeniz ya da eğitim dereceniz yoksa EB-3 programı ile Amerika’da çalışmak ve Green Card alabilmek için detaylara sizin için hazırladığımız içeriklerden ulaşabilirsiniz.

subscribe pattern
subscribe pattern

EB-3 Vizesiyle Amerika’da Yeni bir Yaşama Hazır mısınız?

Şimdi kayıt olarak uygunluğunuzu test edin!

WhatsApp
Merhabalar 👋
Size nasıl yardımcı olabiliriz?