Work And Travel Sonrası Amerika’da Kalmak – J1’den Green Card’a Geçiş
|
Work and Travel programı, Amerika Birleşik Devletleri’nde gençlerin Amerikan kültürünü deneyimlemesine ve çalışmasına olanak sağlayan bir fırsattır.
Bazı katılımcılar Amerika’da kalma ve daha uzun süre çalışma isteğiyle bu programdan sonra farklı yollar aramakta. J1 vize uzatma seçenekleri sayesinde Amerika’da bir süre daha kalabileceğiniz gibi Green Card başvurusu yaparak Work and Travel sonrası Amerika’da çalışma ve yaşama fırsatı elde edebileceğiniz EB3 Vizesi türünde seçenekler de bulunmaktadır.
İçeriğimizin devamında yer alan ve 2024 verilerine göre hazırlanan Amerika’da J1 vizesinden Green Card statüsüne geçiş yöntemleri ve izlenecek adımları takip ederek siz de ABD’de kalma ve çalışma fırsatına sahip olabilirsiniz.
Amerika’da J1 Vizesinden Green Card Statüsüne Geçiş Mümkün mü?
Amerika’da J1 vizesiyle bulunan kişiler genellikle eğitim, araştırma, kültürel değişim ve staj gibi programlara katılmak amacıyla ülkeye giriş yapar. Ancak birçok J1 vize sahibi daha uzun süreli Amerika’da kalmak ve kalıcı bir statü elde etmek isteyebilir. Bu durumda J1 vizesinden Green Card statüsüne geçiş yapmak mümkündür.
J1 vizesinden daimi ikametgah statüsüne geçiş için farklı yollar bulunmaktadır. Bunlar arasında işveren sponsorluğu, aile bağlarınız, özel yetenek veya nitelikler yer almaktadır. Eğer bunlardan herhangi birini karşılayamıyorsanız da iş deneyimi ve eğitim şartı aranmayan seçeneklere bakabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: İşveren Sponsorluğu ile Amerika’da Çalışmak
J1 Vizesinden Green Card’a Geçiş Seçenekleri Nelerdir?
J1 vizesinden Green Card’a geçmek mümkün olsa da geçiş yapmak için başvuru yaptığınız seçeneğe uygun koşulları karşılamalısınız. J-1 vizesi sahiplerinin uygun şartları sağlaması halinde Green Card’a geçiş yapabilecekleri seçenekler ise:
- Aile Sponsorluğu: Yakın Aile Üyeleri Yoluyla
- EB-1 Vizesi: Yönetici ya da Belirli İş Alanlarında Kayda Değer Başarı Sahipleri
- EB-2 Vizesi: İstisnai Yetenekli Kişiler
- EB-3 Vizesi: Eğitim ya da Deneyim Gerektiren İşlerde Sponsorlu Green Card
- EB-3 Vizesi Diğer Çalışanlar Kategorisi: Eğitim Şartı ve İş Deneyimi Gerektirmeyen Sponsorlu Green Card
Detaylarına geçmeden önce bahsettiğimiz başvurular için sahip olduğunuz Amerika’da bulunma statünüzün zaman olarak süreç için yeterli olmayabileceğini, daha detaylı bilgi için bir göçmenlik avukatı ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Aile Sponsorluğu ile Amerika’da Kalmak
Amerikan vatandaşlarının ya da daimi oturma izni sahibi kişilerin yakın aile üyeleri olup Work and Travel ile gelen kişiler Green Card sponsorluğu için uygun olabilirler. Statü almaya hak kazanabilecek aile üyeleri çocuklar, eşler, ebeveynler, nişanlılar veya kardeşlerdir.
J-1 Vizesi sahipleri çoğunlukla Amerika’da 90 günden fazla kalmalı ve sonra başvuruda bulunmalıdır. 90 günlük kurala uyulması, J-1 Vizesi sahibinin vize başvurusu esnasında belirlenen göçmen olmayan niyetinin ihlal edilmemesi için önemlidir.
J-1 statüsünden aile sponsorluğuyla Green Card statüsüne geçmek için izlenen süreç aşağıdaki gibidir:
- Form I-130 Yabancı Akraba Dilekçesi USCIS’e gönderilir.
- Form I-485 Statü Değişikliği başvurusunda bulunulur.
- Başvurunuz incelendikten sonra size bir mülakat tarihi verilir ve görüşmeye katılırsınız.
Sürecin başarılı geçmesi durumunda Amerika’da belirttiğiniz adrese daimi göçmenlik kartınız gönderilecektir.
J1 Vizesinden EB-1 Vizesine Geçiş
J-1 Vizesi sahipleri, Amerika’da kalıcı bir iş bulmaları durumunda EB1 Green Card için başvuru imkanına sahiptir.
J-1 vizesi sahibi kişilerin EB-1 elde etmek için başvurabilecekleri üç farklı seçenek bulunuyor.
- Olağanüstü yetenekli bireylere (EB-1A)
- Seçkin profesörlere veya araştırmacılara (EB-1B)
- Çok uluslu şirketlerdeki yöneticilere (EB-1C)
Açıkça belirtmek gerekirse EB1 vizesi için şartların sağlanması oldukça zor olduğundan, özellikle öğrenciler için, kabul görme oranı pek mümkün olmayan bir vize olduğundan bahsetmek isteriz.
J1 Vizesinden EB-2 Vizesine Geçiş
EB-2 Vizesi, master gibi lisansüstü derecelere sahip profesyonellere (EB-2A), istisnai yeteneğe sahip kişilere (EB-2B) ve Ulusal Menfaat Feragatnamesine (EB-2 NIW) sahip kişilere verilebilir.
EB2 vizesi de uzun yıllar deneyim ve kayda değer yetenekler sağlamanız gereken, EB1 gibi şartlarını karşılamanın zor olduğu bir vize türüdür.
J1 Vizesi ve Work and Travel Sonrası EB3 Vizesi ile Green Card
EB3 Vizesi vasıflı işçilere, lisans mezunlarına ve bir eğitim ya da iş deneyimi şartı aranmayan vasıfsız işçilere Green Card ve Amerika’da iş imkanı sunan bir programdır.
Programa sponsor işvereninizin başvurularıyla başlanıp daha sonradan sizin sponsor işveren ile Green Card’a geçiş için başvuru yapmanız gerekecektir. Bu sayede Amerika’da bir yıl işvereniniz ile çalışabilir ve aynı zamanda Green Card sahibi olabilirsiniz.
Bir yıllık çalışma sözleşmesi sona erdikten sonra da Amerika’da istediğiniz iş ve şehirde neredeyse bir Amerikan vatandaşı gibi özgürce ve vize süresi sorunu olmadan yaşayabilme şansınız bulunur. Üstelik 5 yıl Amerika’da bulunduktan sonra da Amerikan vatandaşı olmak için başvuru yapabilirsiniz.
J1 Vizesinden Green Card’a Geçiş Süresi Nasıl İşler?
İstihdam Göçmen Vizeleri aracılığıyla J-1’i Green Card’a dönüştürmek için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
- Amerikalı bir işverenin istihdam için sponsor olması gerekir.
- Sponsorunuz sizin adınıza ABD Çalışma Bakanlığından PERM çalışma sertifikası almalıdır.
- Form I-140 Yabancı İşçi için Göçmen Dilekçesini USCIS’e gönderilir.
- Form I-485 ile Statü Değişikliği başvurusu yapılır.
EB-1A Vizesi ve EB-2 NIW için çalışma sertifikasına veya işveren sponsorluğuna gerek yoktur.
Yazımızı bitirmeden önce eğer J1 vizesinden Green Card’a geçiş yapmak istiyorsanız, sürece ülkenize dönmeden önce başlamanız gerektiğini belirtelim. Aksi halde J1 Vizesi İki Yıl Kuralı nedeniyle ülkenizde 2 yıl kadar beklemek zorunda kalabilirsiniz.
EB-3 Vizesi ile J1 Sonrasında Amerika’da Yaşamaya Devam Edin
İçeriğimizde sizler için Amerika’da J1 vizesinden Green Card´a geçiş yapma seçeneklerini derledik. Bu yöntemler arasında yer alan EB-3 vizesi ile Green Card sahibi olarak Amerika’da yaşayabilir ve çalışmaya devam edebilirsiniz. EB-3 vizesinde diploma zorunluluğu olup olmadığı ve merak edilen diğer pek çok noktaya diğer içeriklerimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
J1 Vizesinden Green Card’a Geçiş Maliyeti Nedir?
J1 Vizesinden Green Card´a geçiş için statü değişikliği ücreti ödenmelidir. Sizin veya işvereninizin ödemesi gereken ücretler: Form I-140 için $715 dosyalama ücreti, I-485 Formu için $1440, Zorunlu biyometri için $85 olarak bahsedilebilir.
Green Card’ınız İşlemdeyken Amerika Dışına Seyahat Edebilir Misiniz?
Green Card´ınız işlem sürecindeyken Advance Parole seyahat izni almadan Amerika dışına seyahat etmekten kaçınmak gerekir. Seyahat izni almadan uluslararası bir seyahate giderseniz göçmenlik memurları başvurudan vazgeçtiğiniz sonucuna varabilir ve süreci yeniden başlatmanız gerekir.
Green Card’ınız İşlemdeyken Amerika’da Çalışabilir Misiniz?
Green Card başvuru sürecinde Amerika’da çalışmak için bir işe sahip olmadan önce vize durumunuzu istihdama dayalı bir vizeyle değiştirmeniz ya da çalışma iznine sahip olmanız gerekmektedir. H-1B ve E-2 gibi vizeler, ABD´de çalışmanıza olanak sağlayan istihdama dayalı vizelerdir. Amerika’da çalışma izniniz olduğu sürece çalışabilirsiniz.